Διαμόρφωση HTML/JavaScript

Sunday, February 3, 2013

Kάποιες φορές διαπληκτίζεστε μ ενα αγαπημένο πρόσωπο και δεν μπορείτε να πιστέψετε οτι συμβαίνει αυτό



Kάποιες φορές διαπληκτίζεστε μ ενα αγαπημένο πρόσωπο και δεν μπορείτε να πιστέψετε οτι συμβαίνει αυτό






Kάποιες φορές διαπληκτίζεστε μ ενα αγαπημένο πρόσωπο και δεν μπορείτε να πιστέψετε οτι συμβαίνει αυτό. Νομίζετε πως είναι εφιάλτης, ακούτε μάλιστα τον εαυτό σας να λέει:  Δεν μπορεί να είναι αλήθεια! και αυτό συμβαίνει γιατί δεν ειναι αλήθεια! Εχετε χαθεί σ ενα παράληλο σύμπαν όπου επικρατεί η διχόνοια και η σύγκρουση. Πριν απο πολλά χρόνια είπα στον εαυτό μου να μην ανησυχεί για τον διάβολο, γιατί όλα αυτά συμβαίνουν μονάχα στο μυαλό μου. Θυμάμαι μάλιστα τι συνέβη στην συνέχεια. Εμεινα εκεί εμβρόντητος συνειδητοποιώντας πως το μυαλό μου είναι το χειρότερο μέρος οπου θα μπορούσε να κρύβεται ο διάβολος.

Δεν με ανακουφίζει τόσο η σκέψη πως δεν υπάρχει κανένας διάβολος που να κυκλοφορεί στον κόσμο προσπαθώντας να παγιδεύσει την ψυχή μου, όσο με συγκλονίζει η σκέψη πως υπάρχει μια διαρκώς παρούσα τάση μέσα στην σκέψη μου να βλέπω τα πράγματα χωρίς αγάπη και επομένως να γίνομαι δυστυχισμένος.

Φοβία Δέσμευσης


Φοβία Δέσμευσης







Εδράζεται στον φόβο. Φόβο χαμένων επιλογών η φόβο μήπως πάρουμε λάθος αποφάσεις. Ειδικότερα η φοβία δεσμευσης είναι ο φόβος και η αποφυγή της ευθύνης να δέσμευφθούμε απέναντι σε οτιδήποτε, αλλά ειδικότερα απέναντι σε μια σχέση. Είναι ένα δίκοπο μαχαίρι, από τη μια αποφεύγει τις υποχρεώσεις, δεσμεύσεις , με το τι αυτό συνεπάγεται, ωστόσο από την άλλη ένας φοβικός σχέσεων μπορεί κρυφά να διψάει να ζήσει τις ζωές εκείνων που μπορούν και δεσμεύονται και την ανάπτυξη που φέρνουν οι καρποί της δέσμευσης.
 Φοβικοί των σχέσεων είναι οι γυναίκες που δηλώνουν όλοι οι άντρες είναι καθάρματα, ή οι άντρες που διατείνονται πως οι γυναίκες έρχονται κοντά σου μόνο για τα λεφτά σου. Τέτοιου είδους  γενικεύσεις είναι απλώς εκλογικεύσεις για να αποφύγει μια σχέση δέσμευσης.
 Οι άντρες θεωρούνται γενικότερα πως είναι περισσότερο φοβικοί σχέσεων από ότι οι γυναίκες όμως πιο πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα υποδεικνύουν πως αυτό μπορεί να είναι τελικά μια στερεότυπη  αντίληψη και πως η φοβία των σχέσεων δεν σχετίζεται απαραίτητα με το φύλο.
 Η οικειότητα
 Ωστόσο οι περισσότεροι φοβικοί δεσμεύσης, άντρες και γυναίκες στα αλήθεια διψούν για μια βαθιά σχέση οικειότητας που θα τους οδηγούσε στο γάμο, Όμως ο φόβος τους προκαλεί να τρέχουν πανικόβλητοι μακριά από κάθε ευκαιρία για νέο ραντεβού τους παρουσιάζετε. Το περιστασιακό sex τους τρέφει με μια ψεύτικη αίσθηση οικειότητας που είναι πράγματι καλή σε μια δεδομένη στιγμή, αλλά είναι τελικά μόνο μια κατασκευή βασισμένη στο πως νομίζουμε πως θα πρέπε να αισθανόμαστε κάθε φορά που έχουμε sex. Είναι ένα υποκατάστατο, μία άμεση ικανοποίηση με τίμημα τη βαθύτερη, ικανοποιητική αγάπη που διαρκεί στον χρόνο και τους καρπούς που μπορούμε από αυτήν να δρέψουμε.   

Σχέσεις.


Σε μία ερωτική σχέση το παράδοξο είναι πως ο φοβικός των σχέσεων διψάει αυτό που φοβάται περισσότερο: Αγάπη και σύνδεση. Όταν μιλάμε για φοβία σχέσεων ανάμεσα σε εκείνους που δεν είναι δεσμευμένοι αναφερόμαστε σε εκείνη την ομάδα ατόμων που αποφεύγουν να δεσμευτούν σε μια μακρόχρονη σχέση όπως είναι ο γάμος.  Προηγούμενες εμπειρίες κακοποίησης μέσα σε μια σχέση, ζητήματα οικειότητας και τραυματικές εμπειρίες της παιδικής ηλικίας μπορεί να είναι αιτίες γι αυτό το είδος της αποφυγής δέσμευσης. Αλλη μία πιθανότητα είναι πως το άτομο έχει ως παιδί καταστεί μάρτυρας ή έχει υπάρξει το ίδιο θύμα κακοποίησης, φτωχών γονικών προτύπων ή και σεξουαλικής κακοποίησης κατά τα πρώτα μετασχηματιστηκά χρόνια της ζωής του. Αντί να είναι ζημιωγόνα, η φοβία δέσμευσης είναι ένας υγιής  φόβος που μας αποτρέπει από το να δέσμευτούμε σε μια καινούργια σχέση πριν να είμαστε έτοιμοι. Σε αυτό το σημείο μπορεί κάποιος να σχηματίζει παροδικές σχέσεις φιλίας και αγάπης για να βρέξει τα πόδια του, να αποκτήσει δηλαδή την ανάλογη εμπειρία που θα του χρειαστεί στο μέλλον. Αυτό συνήθως λαμβάνει χώρα στα εφηβικά και τα πρώτα μετεφηβικά χρόνια. Το να συνεχίζει όμως κάποιος να φοβάται τη δέσμευση και αργότερα στη ζωή του είναι χωρίς νόημα γιατί το να είσαι ικανός να μοιραζεσαι τη ζωή σου με κάποιον που στ αλήθεια αγαπάς και νιάζεσαι μπορεί να είναι το πιο θαυμάσιο πράγμα που η ζωή μπορεί να δώσει.

Εν τω μεταξύ σκέψου το εξής: η φοβία δέσμευσης έχει τις ρίζες της στην πεποίθηση πως όταν αγαπάμε κάποιον είμαστε υπεύθυνοι για τα δικά του συναισθήματα, παρά για τα δικά μας. Ενώ υπάρχουν ένα σωρό θεραπείες εκεί έξω γι αυτό το πρόβλημα, ακόμη και φαρμακοθεραπείες που μπορεί να είναι η να μην είναι αποτελεσματικές, τελικά η απάντηση βρίσκεται σε σένα τον ίδιο. Έχει να κάνει με την ευθύνη να αναλάβεις τη δική σου ζωή στα χέρια σου, τις επιλογές σου και ότι αυτό συνεπάγεται για σένα και τους άλλους γύρω σου.   

Το Κλειδί είναι τα Συναισθήματά μας.





Το Κλειδί είναι τα Συναισθήματά μας.






Οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε τη σχέση μας με τον εαυτό μας πρώτα και να μπορέσουμε να δούμε τον εαυτό μας καθαρά πριν μπορέσουμε να ξεκινήσουμε να δούμε τις σχέσεις μας με τους άλλους ανθρώπους ξεκάθαρα. Θα θελα να είμαι σαφής σε αυτό το σημείο από την αρχή. Αυτή είναι μια σταδιακή διαδικασία του να βρει κανείς μια αίσθηση ισορροπίας, ποτέ ένας απολύτως προορισμός. Αυτό που πραγματικά προσπαθώ να πω εδώ είναι ότι η θεραπευτική διαδικασία είναι μια εσωτερική δουλειά. Κανείς έξω από σένα δεν μπορεί να σε αποστραγγίσει από την ενέργεια σου η να αφαιρέσει τη δύναμή σου εκτός και αν ταιριάζει με το γνωστικό σου υπόδειγμα που τα συναισθηματικά σου τράυματα έχουν καθορίσει.

Οι χορδές, οι αλυσίδες της ενέργειας που μας συνδέουν με τους άλλους ανθρώπους,  μας συνδέουν εξαιτίας των πεποιθήσεών μας . Αλλάζοντας τις πεποιθήσεις μπορούμε να αποσυνδεθούμε από τους ανθυγιεινούς δεσμούς που έχουμε αναπτύξει με τους άλλους ανθρώπους. Μπορούμε τότε να μάθουμε πως να συνδεόμαστε ενεργητικά με τρόπους που είναι υγιεινοί και γεμάτοι αγάπη.
Τότε μπορούμε να μάθουμε τη διαφορά ανάμεσα στην υγιές αλληλεξάρτηση (που περιλαμβάνει το να αφαιρέσουμε κάποια δύναμη από τα συναισθήματά μας) και την εξάρτηση...   
 Για να μπορέσουμε να δούμε ξεκάθαρα πως συνδεόμαστε με τους άλλους μέσα σε ένα πλαίσιο υγείας θα πρέπει πρώτα να συνειδητοποιήσουμε και να ορίσουμε πως είμαστε χωριστοί από τους άλλους. Σε επίπεδο βιολογικό, εαυτού, είμαστε αποχωρισμένοι κι οφείλουμε να το κατέχουμε αυτό πριν μπορέσουμε να ανοιχτούμε συνειδητά στο να βιώσουμε την εμπειρία της σύνδεσης με όλους και τα πάντα. Οφείλουμε να δούμε τη σχέση μας με τον εαυτό μας ξεκάθαρα πριν μπορέσουμε να δούμε καθαρά τις σχέσεις μας με τους άλλους .


Από Εξω ή απο Μέσα;


Πως λοιπόν θα ξεχωρίζουμε στο να κοιτάμε έξω για την πηγή ταυτόχρονα συνδυάζοντας την ενέργεια που έχουμε μέσα μας με κείνη την εξωτερική επιρροή που θα μας βοηθήσει να προσεγγίσουμε την Πηγή μέσα μας...

Το κλειδί είναι τα συναισθήματά μας.


Όσο περισσότερο στοιχίζουμε το γνωστικό μας υπόδειγμα να είναι εγγύτερα στην έννοια της σύνδεσης με τους άλλους και θεραπεύουμε τα συναισθηματικά μας τράυματα τόσο περισσότερη ελευθερία έχουμε να ζούμε την στιγμή ανεξάρτητα από το τι αισθανόμαστε. Όσο περισσότερο έχεις την πίστη και το κουράγιο να βαδίσεις μέσα απο τους φόβους σου τόσο περισσότερο θα παίρνεις μακριά τη δύναμη από τους φόβους σου και θα αρχίσεις να είσαι στ αλήθεια ανοιχτός στο να βιώσεις την ζωή στην πληρότητά της.

Όσο περισσότερο είσαι ανοιχτός στην αγάπη και τη χαρά, Τόσο περισσότερες ευκαιρίες θα χει να συντονιστείς με την χαρά στην στιγμή-Και θα είσαι ικανός(για περισσότερες στιγμές) να παραμένεις στην αγάπη

Τότε θα μπορέσεις, στην στιγμή ,κάποιες φορές, να μάθεις να αγαπάς σαν να μην είχες ποτέ πληγωθεί ...


http://joy2meu.com

Η πρόκληση του να μην κάνεις αρνητικές σκέψεις είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο


Η Πρόκληση του να μην κάνεις αρνητικές σκέψεις 24 ώρες το εικοσιτετράωρο





Ο αρνητικός μονόλογος  είναι κυρίαρχος στις καθημερινές μας σκέψεις. Η επιτυχία εξαρτάται από την ικανότητά μας να περιορίσουμε αυτόν τον τρόπο σκέψης. Πάρε την 24ωρη πρόκληση τώρα. Μπορείς να το κάνεις!

Μήπως οποιαδήποτε από τις παρακάτω δηλώσεις σας ηχεί οικεία;

·       Πως μπορούσα να κάνω ένα τέτοιο λάθος. Είμαι ηλίθιος

·       Έχω βάλει τον εαυτό μου σε δύσκολη θέση ξανά δεν μπορώ να συνθέσω καν πρόταση δέκα λέξεων

·       Ποτέ δεν κάνω κάτι σωστά

·       Είμαι τόσο ηλίθιος στην αριθμητική

·       Είμαι τόσο αδύναμος

·   Πάντα διατυπώνω τα λάθος πράγματα, δεν είναι απορίας άξιο που οι άλλοι δεν με συμπαθούν.

·       Γιατί πάντα ότι κανω είναι λάθος  

Αν αυτός είναι ο τρόπος που συνήθως μιλά στον εαυτό σου είναι καιρός να αλλάξεις ο αρνητικός μονόλογος καταστρέφει την αυτοπεποίθησή σου και σαμποτάρει τις επιτυχίες του. Στο κάτω κάτω αν οι άλλοι άνθρωποι μιλούσαν σε σένα,όπως εσύ μιλάς στον εαυτό σου θα θελες εσύ αυτοί να πετύχουν; Είναι καιρός να γίνεις ο καλύτερος φίλος του εαυτού σου αντί για τον χειρότερο εχθρό σου

Η πρόκληση να καταφέρεις να μη μιλήσεις αρνητικά για τον εαυτό σου στο επόμενο εικοσιτετράωρο : μηδεν, none, nada, zip, zilch, zero. 

 Μπορείς να πορευτείς για τις επόμενες είκοσι τέσσερις ώρες μια ολόκληρη μέρα, χωρίς να μειώσεις να εξευτελίσεις, να μιλήσεις αρνητικά για τον εαυτό σου. Σκέψου, είναι εύκολο;

Αν αποδεχθείς την πρόκληση, παρακαλείσθε να αναφέρεται παρακάτω με ένα σχόλιο.  Αν κάνεις λάθος και πιάσεις τον εαυτό σου να σκέπτεται κάτι υποτιμητικό ή μειωτικό για τον εαυτό σου, να επαναφέρεις το ρολόι στο μηδέν και να ξεκινήσεις από την αρχή. Όταν κατορθώσεις να περάσουν είκοσι τέσσερις ώρες χωρίς υποτιμιτικά σχόλια για τον εαυτό σου, παρακαλούμε να μας ενημέρωσειςς ώστε να μπορέσουμε να γιορτάσουμε όλοι μαζί σου.  Και αν κάνουμε λάθος και δεν φαίνεται να μπορείς να εξαλείψεις τις αρνητικές σκέψεις ενημέρωσε μας, μπορούμε να σε βοηθήσουμε.

Που μπορούν να βλάψουν οι αρνητικές σκέψεις;

Μπορεί να σκέπτεσαι πως ο αρνητικός μονόλογος είναι απλά κάτι το αμελητέο αλλά δεν είναι. Ο αρνητικός μονόλογος ενισχύει μια απαισιόδοξη στάση απέναντι στον εαυτό μας και αυτό είναι επιβλαβές.

Ο Christopher Petersen, PhD στο : A Primer in Positive Psychology (Oxford University Press, 2006)   υποδεικνύει πως η αισιοδοξία έχει αποδεδειγμένα οφέλη, και η απαισιοδοξία έχει μειονεκτήματα ... η αισιοδοξία ... έχει συνδεθεί με θετική διάθεση και καλό ηθικό. Με την  επιμονή και αποτελεσματική επίλυση προβλημάτων' στην ακαδημαϊκή, αθλητική, στρατιωτική, την επαγγελματική και πολιτική  επιτυχία. Με την δημοτικότητα, με την καλή υγεία, ακόμη και με την μακροζωία και την απαλλαγή απο τα ψυχικά τράυματα.

Ο αρνητικός μονόλογος είναι μια επιβεβαιωμένη αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Επιβεβαιώνει ξανά και ξανά πως είσαι ηλίθιος, άσχημος, αποτυχημένος, αδύναμος, προορισμένος να κάνεις λάθη και πολλά περισσότερα!  

Συμβουλές αντιστροφής του αρνητικού μονολόγου

Αν έχεις συνηθίσει να αυτομαστιγώνεσαι κάθε φορά που κάτι πάει λάθος, είναι καιρός να αλλάξεις τη σκέψη σου. Οταν ξεγλιστράς και πιάνεις τον εαυτό σου σε ένα φαύλο κύκλο αρνητικού μονολόγου χρησιμοποίησε μία από τις ακόλουθες συμβουλές:

·  κάθε φορά που κάνεις ένα λάθος, σκέψου το εξής: Αυτό δεν είμαι εγώ!, την επόμενη φορά θα... ( γράψε την κατάλληλη κάθε φορά λύση )
·  Αν μια δραστηριότητα δεν πάει καλά, και αισθάνεσαι πως έχεις αποτύχει, σκέψου: Αυτό δεν πήγε με τον τρόπο που ήθελα, αλλά ελπίζω πως έμαθα πως... ( γράψε τι έμαθες ) και αυτό θα με βοήθήσει την επόμενη φορά που θα προσπαθήσω κάτι παρόμοιο.
·  Όταν νιώθεις ότι κάποιος έχει δείξει μια απέχθεια προς το πρόσωπό σου, αντί να το  λάβεις προσωπικά σκέψου ότι: Αυτός / αυτή δεν μου φέρονται πολύ καλά, αλλά δεν είναι για μένα. Είναι πιθανώς επειδή κάτι συμβαίνει με το συγκεκριμένο άτομο.
·  Όταν αισθάνεστε έξω απο τα νερά σου σε μια συνάντηση και θα ευχόσουν να μην είχες παρακολουθήσει, υπενθύμισε στον εαυτό σου: Κανένας από αυτούς τους ανθρώπους δεν με  ξέρει,  ώστε να αισθάνονται άβολα μαζί μου. Θα τους βοηθήσει αν τους πώ! πώς πάει;
·  Όταν αισθάνεστε πως σας επέκρινουν και θέλετε να υπερασπιστείται τον εαυτό σας ή να αποχωρήσετε, αντί για αυτό σκέψου: Ο / Η νοιάζεται για μένα και προσπαθεί να επισημάνει κάτι χρήσιμο για μένα. Θα δείξω την εκτίμησή μου, ακόμα και αν διαφωνώ.

Έτοιμος για την πρόκληση;


Blog Archive