Διαμόρφωση HTML/JavaScript

Tuesday, August 24, 2010

Συνεξάρτηση και θεραπεία


Κανείς δεν μπορεί να σε πάει σε ενα μέρος που ποτέ ο ίδιος δεν εχει πάει!





Οποιοσδήποτε σύμβουλος, θεραπευτής, πνευματικός δάσκαλος που δεν έχει κάνει τη θεραπεία του εσωτερικού παιδιού μέσα του καθώς και τη θεραπεία της απεξάρτησης από την συνεξάρτηση γνωστικά και συναισθηματικά πρόκειται να έχει περιορισμένη ικανότητα στο να βοηθήσει άλλους ανθρώπους. Θα είναι ικανός να βοηθήσει τους ανθρώπους να πάνε μέχρι το σημείο που θέλησε να πάει στη δική του προσωπική θεραπεία-Μετά όμως από αυτό το σημείο η επίδραση που θα έχει τους ανθρώπους με τους οποίους εργάζεται μπορεί να είναι ακόμη και αρνητική. Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση στις περισσότερες δυτικές χώρες όχι μόνο δεν προωθεί την θεραπεία, στην πραγματικότητα μπλοκάρει την όλη διεργασία. Το Ψυχιατρικο συστημα στην Αμερική, έχει σχεδιαστεί να θέτει τη συμπεριφορά των ανθρώπων και τα συναισθήματα κάτω από έλεγχο έτσι που να ταιριάζει κανείς απόλυτα με το δυσλειτουργικό σύστημα που την δημιούργησε. Παρ όλο που η ψυχοθεραπεία μπορεί να είναι πολύ περισσότερο ευεργετική στην διαδικασία θεραπείας απ ότι έχει υπάρξει ποτέ η ψυχανάλυση συχνά είναι ανεπαρκής στον τομέα του συναισθηματικού τραύματος -Γιατί πάρα πολλοί θεραπευτές και σύμβουλοι δεν έχουν κάνει τη δική τους διεργασία περάσματος από τον πόνο και τη θλίψη. Η δυναμική του ψυχολογικού τραύματος που δημιουργεί την συνεξάρτηση Περιλαμβάνει Πολλαπλά στρώματα Ψυχικού τράυματος. Η ποσότητα της θλίψης και του πόνου που κουβαλάμε μέσα μας είναι απίστευτη. Αν όλη η αρνηση και η εκλογίκευση ξετυλίγονταν μακριά στη στιγμή θα μπορούσε ακόμη και να μας σκοτώσει! Αυτά τα στρώματα αρνησης ξεφλουδίζονται σταδιακά στη θεραπεία. Δεν είναι μια διεργασία όπου κανείς αισθάνεται κάποιον πόνο για κάτι που του συνέβη και μετά έχει ξεμπερδέψει με αυτό το ζήτημα μια και καλή η ανάκαμψη είναι ένα ταξίδι που ξεδιπλώνεται σιγά σιγά...
Η ανάκαμψη είναι μια συνεχιζόμενη διαδικασία ανάπτυξης ένα μετασχηματιστικό ταξίδι. Η θεραπεία των ζητημάτων μας είναι μια συνεχής διαδικασία αποκάλυψης ανακαλυψης και επανάκαμψης. Οποιοσδήποτε θεραπευτής η σύμβουλος που δεν θέλει να εμπλακεί ενεργά στη θεραπεία που πιστεύει πως έχει τελειώσει με τα δικά του συναισθηματικά τραύματα και τη δική του θεραπεία στην ουσία ξεγιελέται από τη δική του Συνεξάρτηση σε εφησυχασμό και τη στασιμότητα. Ο καθένας, σύμβουλος θεραπευτής, φίλος, οτιδήποτε, του οποίου η προοπτική είναι βασισμένη στο μαύρο και το άσπρο το σωστό και το λάθος αξιακό σύστημα πεποιθήσεων θα προβάλει την κρίση και την ντροπή στους ανθρώπους με τους οποίους αλληλεπιδρά η συνεργάζεται ή συμβουλεύει. Επειδή πιστεύει πως γνωρίζει τι είναι σωστό και τι είναι λάθος θα δεί τον σκοπό του ως εκείνον που θα κάνει τον άλλον να δει τα πράγματα σωστά. Εάν είμαι επιτυχημένος να χειρίζεται να κάνει τον άλλον να αισθάνεται ντροπή, να τον οδηγεί στα πράγματα που εκείνος θεωρεί ότι είναι σωστά, θα πάρει θα δρέψει δάφνες για το έγώ του. Και θα το δει ως απόδειξη της αξίας του. Αν δεν καταφέρει να κάνει το άλλο να συμμορφωθεί θα αρχίσει να κατηγορεί η να προβάλει ντροπή και να είναι κακόποιητικός απέναντι στον άλλον.
Όλο αυτό είναι απλώς μια εκδήλωση του πως η συνεξάρτηση δουλεύει.
Σε αυτό το κεφάλαιο πρόκειται να συζητήσω πως Σύμβουλοι και θεραπευτές αλλά και πνευματικοί δάσκαλοι, άνθρωποι γενικά στον επαγγελματικό χώρο της προσφοράς βοήθειας που για τη συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν τις καλύτερες των προθέσεων βάζουν όρια που προέρχονται από την δική τους συνεξάρτηση στο να περιορίζουν την ικανότητά τους να βοηθήσουν τους άλλους να θεραπευτούν και σε μερικές περιπτώσεις να είναι κακοποιητικοί στην εργασία τους με τους πελάτες τους. Οι δυσλειτουργικές οικογένειες είναι γενικά ο κανόνας στις ανθρώπινες κοινωνίες. Ένας σύμβουλος η θεραπευτής που έχει μεγαλώσει σε μια δυσλειτουργική οικογένεια σε ένα δυσλειτουργικό πολιτισμό είναι συνεξαρτητικός. Ο λόγος που οι άνθρωποι μπαίνουν σε επαγγέλματα βοήθειας ψυχικής υγείας, σε ένα πολύ βασικό επίπεδο είναι εξαιτίας της δικής τους συνεξάρτησης. Από την άλλη είναι ακριβώς επειδή πράγματι νοιάζονται που έχουνε τόσο δυνατή συναισθηματική συνδεση. Οι άνθρωποι σπουδάζουν ψυχολογία προσπαθώντας να καταλάβουν τον εαυτό τους γινόμαστε θεραπευτές ή σύμβουλοι επειδή χρειαζόμαστε εμείς θεραπεία. Ο καθένας που δεν είναι έντιμος με τον εαυτό του πάνω σε αυτό το επίπεδο κινήτρων βάζει τον εαυτό του στη θέση ενός μη υγιούς θεραπευτή. Ο κάθε σύμβουλος, θεραπευτής, πνευματικός δάσκαλος, που δεν έχει κάνει τη δικιά του θεραπεία του εσωτερικού παιδιού μέσα του και την επανάκαμψη από την συνεξάρτηση του που δεν έχει εργαστεί συναισθηματικά και γνωστικά πρόκειται να είναι περιορισμένος την ικανότητά του να βοηθά άλλους ανθρώπους. Θα είναι ικανός να βοηθάει τους ανθρώπους μέχρι το σημείο που θέλησε να πάει στη δική του προσωπική θεραπεία αλλά μετά από αυτό το σημείο η επίδραση που θα έχει στους ανθρώπους με τους οποίους εργάζεται μπορεί να είναι ακόμη και αρνητική.

Συναισθηματικά Ανέντιμες Κοινωνίες

Είναι ζωτικής σημασίας να ξεκινήσουμε να συνειδητοποιήσουμε πόσο δυσλειτουργική είναι η παραδοσιακή οπτική απέναντι στα συναισθήματα του  ιατρικού και ψυχιατρικού κατεστημένου ιστις λεγόμενες πολιτισμένες κοινωνίες. Η εκπαίδευση και επιμόρφωση όλων αυτών των γιατρών, ψυχιάτρων, ψυχολόγων και άλλων επαγγελμάτων ψυχικής υγείας που έχουμε δει είναι περιορισμένη από την προοπτική συναισθηματικά ανέντιμων και δυσλειτουργικών πολιτισμικών πεποιθήσεων. Η ίδια η κοινωνία είναι συναισθηματικά δυσλειτουργική και ανέντιμη. Αυτό σημαίνει πως τα συστήματα μέσα σε μια κοινωνία περιορίζονται από το γνωστικό υπόδειγμα, τις πεποιθήσεις πάνω στις οποίες αυτή η κοινωνία θεμελιώνεται.
Υπάρχει μια ανισορροπία σε όλες τις πλευρές της κοινωνίας μας, υπάρχουν εγγενείς συγκρούσεις συμφερόντων στη δυναμική όλων των συστημάτων της.
Ζούμε σε μια κοινωνία όπου το ιατρικό σύστημα προσπορίζεται από τη νόσο και δεν έχει κανένα κίνητρο ούτε παράγει κανένα κέρδος από την προώθηση της υγείας!
Φανταστείτε εάν θέλετε ένα σύστημα όπου ένας θεραπευτής θα αμείβεται για κάθε μήνα που είστε και παραμένεται υγιής και δεν θα αμείβεται όταν αρρωσταίνετε.
Δεν φαντάζεστε πόσοι γιατροί θα ήταν πολύ πιο ανοιχτοί στα βότανα και την ομοιοπαθητική, Την ολιστική ιατρική και τη σωστή διατροφή και γενικά άλλες μεθόδους εναλλακτικής ιατρικής ; Φυσικά η οικονομία θα κατέρρεε επειδή οι φαρμακευτικές και ασφαλιστικές εταιρείες θα χρεωκοπούσαν. Υπάρχει κάτι λάθος σε ένα ιατρικό σύστημα που θέλει να σε χειρουργεί ή να σου δίνει φάρμακα για να συντηρησει τον εαυτό του. Περισσότερα χρήματα ξοδεύονται κάθε χρόνο από τις φαρμακευτικές εταιρείες στην Αμερική για να εξαπλώσουν και να διαφημίζουν τα φάρμακά τους από τη ξοδεύονται κάθε χρόνο από όλες τις ιατρικές σχολές για την εκπαίδευση ιατρών. Κάτι είναι εντελώς λάθος και έξω από κάθε ισορροπία με αυτή την εικόνα
Κάθε γιατρός και επαγγελματίας ψυχικής υγείας που δεν έχει κάνει τη δική του προσωπική συναισθηματική θεραπεία και απανάκαμψη από την συνεξάρτηση δεν θα έχει μια καθαρή και υγιής προοπτική σε σχέση με τα συναισθήματα και τη συμπεριφορά των ανθρώπων με τους οποίους εργάζεται

Codependency Recovery: Wounded Souls Dancing in the LightBook 2: A Dysfunctional Relationship with LifeChapter 11: Codependent Counselors / Therapists / HealersBy Robert Burney


website-hit-counters.com
Provided by website-hit-counters.com site.

Blog Archive