Διαμόρφωση HTML/JavaScript

Wednesday, January 23, 2013

Οι προκλήσεις μιας καινούργιας σχέσης


Οι Προκλήσεις μιας καινούργιας σχέσης
 


Οι προκλήσεις μιας καινούργιας σχέσης

Φαντάσου την εξής εικόνα: έχεις συναντήσει ένα νέο άτομο πρόσφατα και ξαφνικά το ερωτεύεσαι. Θές να ξοδεύεις όλη την ώρα μαζί του, αισθάνεσαι πως είναι το ναρκωτικό σου η ενέργεια αυτού του ατόμου και δεν μπορείς ποτέ να πάρεις αρκετή.  Χρειάζεται να παίρνεις τη δόση σου και θα κάνεις οτιδήποτε χρειάζεται για να κρατάς αυτό το συναίσθημα ζωντανό. Αγαπάς το κάθε μικρό πράγμα πάνω του - πάνω της και δεν κρίνεις καθόλου τον εαυτό σου αναφορικά με το πόσο χρόνο χρειάζεσαι να είσαι μαζί του. Δραστηριότητες, χόμπι, οικογενεια και φίλοι πάνε στην άκρη καθώς η νέα σχέση καταλαμβάνει κάθε κομμάτι της ζωής σου. Καθώς όμως ο καιρός περνά αρχίζεις να βλέπεις την αληθινή εικόνα του άλλου τις ατέλειες του. Αρχίζουν οι πρώτοι καβγάδες. Παρ όλο που και οι δύο ειλικρινά αισθανόσαστε το βάθος του δεσμού σας στην αρχή, ο μήνας του μέλιτος περνά και τώρα αρχίζει η πραγματική δουλειά. Η περιπέτεια του να μπεις σε μια καινούργια σχέση μπορεί να είναι εντυπωσιακή και θαυμαστή. Ωστόσο μπορεί επίσης να είναι απίστευτα προκλητική στο να την πλοηγήσουμε με ένα  συναισθηματικά ασφαλές τρόπο εάν κάποιος δεν έχει ξεκάθαρα επίγνωση για τον εαυτό του και για το τι πραγματικά συμβαίνει στην σχέση.

      Πρώτα πρώτα ας ρίξουμε μια ματιά στον αρχικά φαινομενικό εθισμό του ενός προς τον άλλο. Πρόκειται ουσιαστικά για την βιοχημεία της οξυτοκίνης σε δράση. Η ορμόνη του φωλιάσματος περνά στις φλέβες και των δύο μελών της σχέσης και αυξάνεται κάθε φορά που τα άτομα αγγίζουν ο ένας τον άλλον, φροντίζουν ο ένας τον άλλον και πολύ περισσότερο όταν κάνουν έρωτα.  Συνήθως επισύρω την προσοχή των πελατών μου στο να μην ολοκληρώνουν πολύ γρήγορα τη σχέση τους εξαιτίας αυτής της πολύ ολέθριας μικρής ορμόνης  που μπορεί να ξεγελάσει το μυαλό στο να νομίζει πως θέλει να χτίσει μια φωλιά με κάποιον-α ακόμη και αν αυτό το άτομο δεν είναι το κατάλληλο γι αυτόν-ην. Αυτή η κορύφωση της οξυτοκίνης μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αγνοούν φανερά σημάδια δυσλειτουργίας. Και μπορεί να ξεπεράσει την καθαρή λογική και αυτόφροντίδα, τα υγιές προσωπικά όρια και την κατάλληλη διαχείριση του χρόνου του ειδυλλίου που οδηγεί τους ανθρώπους να αφήσουν έξω όλους τους φίλους τους και τις δραστηριότητές τους που είχαν μέχρι πριν, εκτός δηλ. των αδύτων της σχέσης τους.  


 Ένας καλός εμπειρικός κανόνας είναι συνήθως να επιβραδύνουμε  την φυσική οικειότητα αρκετά ώστε να αναδυθεί αβίαστα η συναισθηματική οικειότητα.  Τα συναισθήματά μας χρειάζονται πίστώτητα, οικειότητα και συνέπεια, σεβασμό και ένα αποδεδειγμένο ιστορικό για να είναι αυθεντικά και χαλαρά. Αυτό απαιτεί κάποιο χρόνο. Η βιαστική κίνηση προς τις φυσικές και αισθησιακές σφαίρες πάρα πολύ γρήγορα μπορεί να οδηγήσει σε συναισθηματικά δύσκολα νερά. Βρέξε πρώτα το δάχτυλό σου. Δοκίμασε το νερό. Και μετά μετακινήσου σταδιακά όλο και περισσότερο προς την οικειότητα καθώς θα αισθάνεσαι περισσότερο άνετα.
Με αυτό τον τρόπο το ναρκωτικό της ορμόνης της αγάπης δεν θα σε ξεγελάσει στο να ερωτευθείς  απελπισμένα τον Κύριο η την Κυρία Λάθος!   

Ένα βασικό συστατικό στο να πλοηγηθείς με ασφάλεια σε μια καινούργια σχέση είναι να έχεις καλά και υγιές προσωπικά όρια. Το πρόβλημα με τους περισσότερους ανθρώπους είναι πως έχουν μιά δυσκολία να γνωρίσουν το τι συνιστούν τα καλά όρια.  Η παρορμητικότητα για παράδειγμα μπορεί να σημαίνει φτωχά προσωπικά όρια. Στην περίπτωση μιας νέας σχέσης το να κινείσαι αργά είναι πάντα το καλύτερο αν κάποιος οφείλει έτσι να νοιάζεται για τον εαυτό του και την ψυχή του. Προσπάθησε να μην αποκαλύψεις πάρα πολλά από τα εσώψυχά σου αμέσως. Κινήσου αγορά ελέγχοντας για συμβατότητα και μία αίσθηση ασφάλειας πρώτα.

   Μόλις η σχέση μετακινηθεί μετά την φάση του μήνα του μέλιτος, είναι καλύτερο να μην παγιδευτείς στην αρρώστια να θες να ευχαριστήσεις τον άλλο.  Τα καλά όρια λένε ναί μόνο όταν εννοούν ναι και όχι μόνο όταν εννοούν όχι και δεν θέλουν να κάνουν κάτι. Να θυμάστε πως δεν είμαστε υπεύθυνοι για τα συναισθήματα του άλλου! Μόνο για τα δικά μας! Αν μπορέσεις να αναπτύξεις αυθεντικά θέλω και μη θέλω υπάρχει μικρότερη πιθανότητα να χτίσεις τοίχοι θυμού που είναι σίγουρο πως θα δημιουργήσουν συναισθηματικά τράυματα στη σχέση. Επίσης φροντίστε να εξατομικεύσεις την προσωπική σου φροντίδα. Ψάξε να βρείς τι χρειάζεσαι και επιθυμείς και μετά ανέλαβε την προσωπική σου ευθύνη για την ικανοποίηση των επιθυμιών σου. Προσπάθησε να μην κάνεις το άλλο άτομο υπεύθυνο για την ευτυχία σου.

Ελέγξε βαθιά μέσα σου αν ερωτευθηκες το άλλο άτομο απλά επειδή κινήθηκε προς το μέρος σου και σε πλησίασε. Αυτό μπορεί να σημαίνει πως δεν ψάχνεις αλήθεια να βρείς αξίες στον άλλον σε μια προσπάθεια να αποφύγεις την μοναξιά.  Δεσμεύσου πως θα είσαι αληθινός και αυθεντικός απέναντι στον εαυτό σου πάντα! Αυτό μπορεί να σημαίνει πως θα διακινδύνευσεις να χάσεις κάποιον,  Αλλά το να περιμένεις για το κατάλληλο άτομο να ερωτευθείς είναι τόσο επιβραβευτικό και οπωσδήποτε αξίζει τον κόπο να μείνεις στην πορεία σου,  του να παραμένεις δηλαδή πιστός στον εαυτό σου πρώτα. Να θυμάσαι πως τα όμοια ελκύουν τα όμοια και όταν συντονίζεσαι με την αυταγάπη και τον αυτοσεβασμό αργά η γρήγορα θα ελκύσεις προς το μέρος σου μία παρόμοια δόνηση κάποιου άλλου! Σκόπευε πάντα να είσαι αληθινός απέναντι στον εαυτό σου.

Καθώς η σχέση θα εξελίσσεται δώσε προσοχή στο τι το άλλο άτομο κάνει σε σχέση με το τι λέει. ΔΕΙΞΕ ΚΑΙ ΜΗΝ ΛΕΣ ας είναι η φιλοσοφία σου. Να πιστεύεις τούς ανθρώπους όταν αυτοί δείχνουν ποιοί είναι. Μην γλιστρήσεις σε μια μακάρια άρνηση της ωκυτοκίνης για το τι πραγματικά συμβαίνει. Τα λόγια να μη γίνονται πιστευτά καλύτερα σε μια νέα σχέση! Επίκεντρώσου στις πράξεις. Μην αγνοήσεις τα σημάδια και τα συμπτώματα που αποτελούν κόκκινα σημαιάκια. Μην ερωτευθείς με το δυναμικό κάποιου δηλαδή με αυτό που πιστεύεις ότι θα συμβεί όταν καταφέρεις να τον αλλάξεις! Δώσε προσοχή στο τι βλέπεις στο παρόν. Το να παραμείνει στη σχέση βασιζόμενος στο τι νομίζεις πως το άλλο άτομο θα γίνει είναι ενας εξαιρετικά δελεαστικός κίνδυνος που συνήθως σοβαρά απογοητεύει!

Μείνε πιστός στις δικές σου αξίες παρά τα όσα κάποιος άλλος μπορεί να θέλει, διαφορετικά μπορεί να επακολουθήσουν συναισθήματα αυτόπροδοσίας. Ο συμβιβασμός είναι κάτι που χρειάζεται σε πολλές περιοχές καθώς η σχέση θα αρχίσει να γίνεται περισσότερο σοβαρή αλλά είναι εξίσου σημαντικό να είσαι το άτομο που είσαι αλήθεια θα σχέση με αυτό που θα σου άρεσε να παρουσιάσεις ειδικότερα στην αρχή μιας σχέσης. Επίσης προσέξε να μην κουβαλήσεις παλιά πρότυπα συμπεριφοράς μέσα σε μια νέα σχέση. Οι προβολές και οι αποσκευές από παλιά τραύματα και περασμένες αποτυχημένες σχέσεις μπορούν ολοκληρωτικά να σαμποτάρουν το μέλλον μιας νέας αναδυόμενης σχέσης.

Η αλήθεια είναι πως αναπτυσσόμαστε τα μέγιστα μέσα από μια σχέση. Μια νέα  σχέση αξίζει τον κόπο και το ρίσκο που θα αναλάβουμε. Όμως αυτό ας γίνει με τα μάτια ορθάνοιχτα. Είναι αλήθεια πως
θα πάρουμε μαθήματα ο τι και να γίνει. Ομως τα παραπάνω μπορεί να μας διευκολύνουν στην πλοήγηση μέσα σε μια νέα σχέση κάνοντας  το δρόμο λίγο περισσότερο πιο εύκολο.     
         

Blog Archive