Διαμόρφωση HTML/JavaScript

Monday, August 16, 2010

Μέσα απ τον Φόβο


Μέσα απ τον Φόβο

Σύντροφοι στο ταξίδι

Δεν έχει να κάνει με προορισμό με το να βρεθούμε κάπου Έχει να κάνει με το να μάθουμε και να αναπτυχθούμε στο ταξίδι μας, έχει να κάνει με το να διανύσουμε αρκετή απόσταση, να προοδεύσουμε σε τέτοιο σημείο ώστε να έχουμε την ικανότητα να απολαύσουμε το τώρα το περισσότερο διάστημα του χρόνου που αυτό είναι δυνατό.  Η ισορροπία είναι ένας συνεχώς μετακινούμενος μεταβαλλόμενος με συνεχείς διακυμάνσεις χορός μέσα στον οποίο μαθαίνουμε να χαλαρώνουμε, δεν μπορεί να εκβιαστεί, δεν μπορεί να περιοριστεί από κάποιες αντιφατικές και άκαμπτες πεποιθήσεις για το τι είναι σωστό και λάθος. Εχει να κάνει με το μονοπάτι που ο καθένας από μας ακολουθεί, την δικιά μας αλήθεια στο να μάθουμε να συνταυτίζόμαστε με την αλήθεια που είναι η Αγάπη. Επειδή το εγώ μας προγραμματίστηκε να αντιδρά στη ζωή μέσα από το φόβο την αρνητικότητά την έλλειψη και την αμφιβολία( Ξανά εξαιτίας του συναισθηματικού τραύματος που βιώσαμε και των μηνυμάτων και των προτύπων των ενηλίκων γύρω μας) Η νόσος(οπου νόσος βλ.Συνεξάρτηση και συνεξαρτητική συμπεριφορά-Codependency ) εστιαζει και μεγεθύνει τον Φοβο. Και μετά τριγυρίζει προσπαθώντας να βρει κάτι να καλύψει και να  καταπίεσει τον ίδιο το φόβο που αυτή παρήγαγε. Η νόσος μεγεθύνει το φόβο πέρα από κάθε λογική και μετά μας οδηγεί σε εθιστικές και καταναγκαστικές συμπεριφορές σαν ένα τρόπο να αποβάλουμε αυτόν το φόβο. Αυτό συνιστά την ουσία της δυσλειτουργικότητας. Ζούμε τη ζωή μας αντιδρώντας στο φόβο και την ντροπή που η νόσος ενδυναμώνει και μετά μας βοηθά να το αποφύγουμε προκαλώντας μας να εστιάσουμε σε κάτι έξω από μας ως την αιτία και τη θεραπεία για κείνο το μέρος μέσα μας όπου αισθανόμαστε άδειοι,κενοί όπου αισθανόμαστε ανίκανοι και ανάξιοι να αγαπηθούμε.
Έπρεπε να μάθω να δέχομαι και να τιμώ τους φόβους μου και τις αντιστάσεις μου. Για να σταματήσω να αντιμάχωμαι τη διαδικασία ανάπτυξης τόσο λυσσαλέα. Μόνο μετά θα μπορούσα να συνταυτίσω τον εαυτό μου με τη διαδικασία ανάπτυξης και να κάνω την εμπειρία μου, τη ζωή ευκολότερη και περισσότερο απολαυστική. Μόνο μετά θα μπορούσα να ξεκινήσω να κατανοώ πως οι πιστη δεν είναι η απουσία του φόβου, η πίστη είναι να έχεις το κουράγιο να αντικρίσεις τους φόβους του και να βαδίσεις μέσα απ αυτούς Προχωρώντας κάθε φορά στο επόμενο στάδιο ανάπτυξης.
Η συναισθηματική ισορροπία μέσα από το φόβο
Η επανάκαμψη δεν είναι ένας χορός σωστού και λάθους, μαύρου και Λευκού - Είναι ένας χορός ενσωμάτωσης και ισόρροπίας. Τα ζητήματα της επανάκαμψης είναι: δουλεύει για σένα; είναι ο τρόπος που ζεις τη ζωή σου αποτελεσματικός στο να ικανοποιήσει τις ανάγκες σου;. Ο τρόπος που ζεις τη ζωή σου φέρνει ΣΕ ΣΕΝΑ κάποια χαρά και ευτυχία;
Η Συνεξάρτηση και η επανάκαμψη είναι και τα δύο πολυεπίπεδα πολυδιάστατα φαινόμενα...Θα κάνω μια σύντομη αναφορά σε δύο διαστάσεις αυτών των φαινομένων σε σχέση με την ενδυνάμωσή. Αυτές οι δύο διαστάσεις είναι η οριζόντια και η κάθετη. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η οριζόντια έχει να κάνει με το να είσαι άνθρωπος και να σχετίζεται με άλλους ανθρώπους και το περιβάλλον.Σε ένα οριζόντιο επίπεδο η ενδυνάμωση έχει να κάνει με επιλογές, η θυματοποίηση σημαίνει πως δεν έχεις επιλογές σημαίνει πως αισθάνεσαι παγιδευμένος. Για να αρχίσεις να ενδυναμώνεις την ζωή σου είναι απολύτως ζωτικό να αρχίσεις να κατέχεις τις επιλογές σου. Η Συνεξάρτηση σημαίνει πως αισθάνεσαι παγιδευμένος αισθάνεσαι θυματοποιημένος αισθάνεσαι πως δεν έχεις καμία επιλογή στη ζωή σου.
Σε ένα πολύ βασικό επιπέδο η Συνεξάρτηση έχει να κάνει με το να χωνεύεις το ευκολοχώνευτο ψέμα πως είσαι παγιδευμένος. Παγιδευμένος στις σχέσεις, στο να κακοποιήσαι από ένα γονιό, παγιδευμένος στη δουλειά, παγιδευμένος σε μια γεωγραφική περιοχή, στο να έχεις το αξιακό σύστημα κάποιου άλλου να καθορίζει τη ζωή σου. Όλα τα παραπάνω δεν είναι ποτέ η αλήθεια! Όλοι μας έχουμε επιλογές. Το πιο ύπουλο και πανίσχυρο επίπεδο θυματοποίησης που ένας συνεξαρτητικός οφείλει να ξεπεράσει  στην επανάκαμψη του είναι το επίπεδο του να αισθάνεται θυματοποίημένος από τον ίδιο του τον εαυτό! Από αυτό που νομίζουμε ότι είμαστε, από την ψεύτικη εικόνα του εαυτού μας. Η στενότερη και βασικότερη σχέση με τον εαυτό μας είναι εκείνη στην οποία αισθανόμαστε πως υπάρχει κάτι εντελώς λάθος με την ύπαρξή μας, πως είμαστε ανίκανοι και ανάξιοι να αγαπηθούμε Κάτι εγγενώς ντροπιαστικό με μάς. Εξαιτίας του έχουμε μάθει να προσπαθούμε να κάνουμε τα πράγματα σωστά για να ξεπεράσουμε αυτόν τον ελαττωματικό εαυτό και να κερδίσουμε την αγάπη των άλλων ή πηγαίνουμε στο άλλο άκρο και προσπαθούμε να πείσουμε τον εαυτό μας πως δεν χρειαζόμαστε τους άλλους. Αυτά είναι τα δύο άκρα της νόσου της Συνεξάρτησης. κλασική συνεξαρτητική συμπεριφορά και κλασική αντί-συνεξάρτητική συμπεριφορά.
Κάθε φορά που λέμε κάτι στο στυλ: Δεν μπορώ να βοηθήσω, απλά έτσι είμαι η αυτός είναι ο τρόπος που ήμουν πάντα ή έτσι είμαι εγώ κλπ και γενικά τέτοιου είδους διατυπώσεις γινόμαστε θύματα της ψεύτικης αυτό εικόνας που χτίσαμε για να προστατέψουμε τον εαυτό μας. Ενδυναμώνουμε την Συνεξάρτησή μας. Το δεν μπορώ δεν είναι σχεδόν ποτέ αληθινή δήλωση. Η αληθινή δήλωση είναι επιλέγω να μην...Όμως δεν μπορούμε να κάνουμε επιλογές μέχρι να συνειδητοποιήσουμε πως έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε επιλογές. Με το να μεγαλώσουμε σε περιβάλλοντα που μας δίδαξαν πως η ζωή είναι σωστό η λάθος, μαύρο η άσπρο μας προκάλεσε να φοβόμαστε να κάνουμε επιλογές από το φόβο μήπως κάνουμε κάτι λάθος. Είμαστε ανίσχυροι να κάνουμε επιλογές όσο σκεφτόμαστε πως η μόνη μας επιλογή είναι μεταξύ του σωστού και του λάθους. Γιατί όσο το πιστεύουμε αντιδρούμε από τις παλιές κασέτες και τα παλιά μας τραύματα. Μεγαλώσαμε σε μια κοινωνία που υπήρξε συναισθηματικά ανέντιμη.  
Σε μια κοινωνία που μας διδάσκει πως πρέπει να κάνουμε τα πράγματα σωστά για να αισθανόμαστε πως έχουμε αξία και είμαστε αγαπημένοι. Σε μια κοινωνία που μας δίδαξε πως η ζωή έχει να κάνει με κάποιο προορισμό και πως όταν φτάσουμε εκεί θα αισθανόμαστε ολοκληρωμένοι και ευτυχισμένοι.




http://joy2meu.com/

Γαμήλια Προσευχή


Γαμήλια Προσευχή

 by Robert Burney

Αυτό που γνωρίζω είναι πως έχετε ύπαρξει μαζί πολλές φορές πριν απ αυτή τη ζωή. Έχετε δώσει μιαν υπόσχεση να βρεθείτε μαζί σε αυτή τη ζωή για να βοηθήσει ο ένας τον άλλον να θεραπεύσει τα τραύματα που πρέπει να θεραπευτούν. Να χρησιμεύσει ο ένας στον άλλον ως δάσκαλος και οδηγός και στήριγμα. Καθώς θα βαδίζετε σε αυτό το σχολείο της πνευματικής ανάπτυξης που όλοι είμαστε μαζί. Δεν έχει σημασία πως το αποκαλείτε, αδελφή ψυχή σύντρόφος ζωής οτιδήποτε.  Αυτό που μετράει είναι πως τιμάτε την δύναμη της σύνδεσης του αισθανόσαστε.  Να γιατί είστε σήμερα εδώ.  Για να σταθείτε ενώπιον των ανθρώπων, για να σταθείτε εδώ ενώπιον του Θεού και να παραδεχτείτε δημόσια και να επιβεβαιώσετε την ιερή δέσμευση που ήδη υπάρχει ανάμεσα σας.  Αυτό είναι ένας τρόπος της ψυχής να ξεγελάσει τον εαυτό σας, στο ότι συμφωνείτε σε κάτι που ήδη οι ψυχές σας έχουν συμφωνήσει.  Με άλλα λόγια είσαστε ανίσχυροι σε αυτή τη ζωή να κάνετε οτιδήποτε άλλο από το να καταλήξετε σε αυτή τη στιγμή.  Και εδώ κάπου ανάμεσα, συμφωνώ να σας θυμίσω πως αυτό δεν είναι το τέλος όπου η μουσική υπόκρουση παίζει και το ζευγάρι χάνεται στο ηλιοβασίλεμα για να ζήσει ευτυχισμένο για πάντα.  
Είναι απλώς η αρχή.
Γιατί είσαστε δώρα από τον ουρανό ο ένας για τον άλλον. Ομως όπως με όλα τα δώρα σε αυτή την πόλυεπίπεδη παράδοξη εμπειρία της ζωής υπάρχουν καλά και κακά νέα. Τα καλά νέα είναι πως έχετε βρει την αδελφή ψυχή και πρόκειται να αγγίξετε την έκσταση για πάντα, είστε στο μονοπάτι να μάθετε το αληθινό νόημα της αγάπης.Αυτά είναι καταπληκτικά νέα επειδή η αγάπη είναι ότι στ αλήθεια υπάρχει και το μόνο πράγμα που είναι σημαντικό. Τα άσχημα νέα είναι πως έχετε πολλή δουλειά μπροστά σας. Έχετε ολόκληρες ιστορία ζωής. Έχετε αγαπήσει κι έχετε πληγώσει ο ένας τον άλλον με τον ίδιο έντονο τρόπο. Έχετε ο καθένας σας ιδιαίτερα τραύματα από το μονοπάτι του σε αυτή τη ζωή μου είναι αντανάκλασεις των τρόπων με τους οποίους πληγώθηκε σε προηγούμενες ζωές. Ο καθένας έχει τα συναισθηματικά κουμπιά του, που εκινούν παλιές αμυντικές αντιδράσεις, φόβους κι ανασφάλειες. - και κάθεστε δίπλα στο ατόμο που έχει ειδικά προετοιμαστεί και εκπαίδευθεί να είναι εκείνος που θα πατήσει καλύτερα τα κουμπιά του ενός προς τον άλλο. ο δώρο που θα δώσετε ο ένας τον άλλον πατώντας εκείνα το κουμπιά θα βοηθήσει τον καθένα σας να αποκαλύψετε τα τραύματα που χρειάζεται να γιατρευτούν. Έχετε έρθει μαζί για να διδάξετε ο ένας τον άλλον, να βοηθήσετε ο ένας τον άλλον να θεραπευτεί, να υποστηρίξετε και να ενθαρρύνετε ο ένας τον άλλον στην αναζήτηση σας να βρείτε τον αληθινό εαυτό σας.
Αν συνεχίσετε να θεραπεύεστε ώστε να εργάζεστε με τα ζητήματα αυτά τότε δεν χρειάζεται να κάνετε τον δυσλειτουργικό χορό της τοξικής αγάπης ξανά. Αυτό που θα ζήσετε δεν θα είναι το: δεν μπορώ να ζήσω χωρίς εσένα, δεν μπορώ να χαμογελάσω χωρίς εσένα - ναρκωτικό, να κάνετε το άλλο άτομο Θεό σας, να γίνεται θύμα, να χάσετε τον εαυτό σας, να μπείτε σε διαπάλη εξουσίας για το ποιός έχει δίκιο και ποιός λάθος, να παγιδευτείτε και να πάρετε ο ένας όμηρος των άλλον, να κακοποιήσετε ο ένας τον άλλον.
Αυτό που κάνετε σήμερα είναι μια συνειδητή δέσμευση στο φως να υποστηρίξετε ο ένας τον άλλον στη θεραπεία σας στο πνευματικό σας μονοπάτι. Αυτό το μονοπάτι είναι διπλό. Οι δρόμοι σας θα είναι παράλληλοι, ας ελπίσουμε για το υπόλοιπο της ζωής σας. Αλλά δεν πρόκειται ποτέ να γίνουν ένα. Είστε άτομα μοναδικά εξαίσια δυνατά που επέλεξαν να γίνουν σύμμαχοι, να γίνουν σύντροφοι στο ταξίδι του καθενός σας να είστε και να γίνετε αυτό που είστε και πρόκειται να γίνετε.
Είστε μαζί γιατί δονείστε στα ίδια μήκη κύματος, ταιριάζετε με τέτοιο τρόπο που μαζί φτιάχνετε ένα πανίσχυρο πεδίο που βοηθά και τους δυό σας να προσεγγίσετε το υψηλότερο ενεργειακό δυναμικό της αγάπης της χαράς του φωτός και της άλλήθειας με ένα τέτοιο τρόπο που θα ταν εξαιρετικά δύσκολος για τον καθένα από σας να το κάνει μόνος του. Ηρθατε μαζί για να αγγίξετε το πρόσωπο του Θεού. Ενωνετε τις δυνάμεις σας για να βοηθήσετε τον εαυτό σας να προσεγγίσει την αγάπη,που είναι η ιερή η μητέρα όλων των πραγμάτων.
Δεν είστε η πηγή της αγάπης ο ένας για τον άλλο. Βοηθάτε ο ένας τον άλλο να προσεγγίσει την ΑΓΑΠΗ που είναι η πηγή.
Η αγάπη που βλέπετε όταν κοιτάτε την ψυχή σας στα μάτια του άλλου είναι αντανάκλαση της ΑΓΑΠΗΣ που Είστε.
Της άνευ όρων αγάπης που ο δημιουργός σας αισθάνεται για σας.
Είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε πως το άλλο άτομο σας βοηθά να προσεγγίσετε την αγάπη του Θεού μέσα σας όχι πως θα δίνει κάτι που ποτέ δεν είχατε πριν.
Είναι σημαντικό να θυμάστε, έτσι που να μπορείτε να υπενθυμίζεται στον εαυτό σας πως ο φόβος ,τα μηνύματα έλλειψης και ανασφάλειας που θα ρθούν-η κτητικότητα, η ζήλια, η ανασφάλεια ο φόβος της εγκατάλειψης και προδοσίας-Προέρχονται από εκείνα τα πληγωμένα μέρη του εαυτού μας που έχουν εκπαιδευτεί και τραυματιστεί από την δυσλειτουργική και συναισθηματικά ανέντιμη κοινωνία στην οποία έχουμε μεγαλώσει να βλέπουν τη ζωή μέσα από το πρίσμα του φόβου της έλλειψης και της ανασφάλειας. Αυτά τα μηνύματα είναι ψέματα, είναι ψευδαίσθηση. Η αληθινή πραγματικότητα της συμπαντικής πηγής είναι η χαρά η αγάπη κι η αφθονία.
Η αφθονία της χαράς και της αγάπης που ο καθένας σας μπορεί να βοηθήσει τον άλλον να την αισθανθεί με το να είστε και να παραμένετε μαζί - Είναι επίπεδα του κόσμου που κατόπιν ο κάθενα σας θα είναι ικανός να προσεγγίσει μέσα του. Βοηθάτε ο ένας τον άλλον να θυμηθεί πως να προσεγγίσει την αγάπη -Βοηθάτε ο ένας τον άλλον να θυμηθεί πως είναι, και πως ΝΑΙ! πράγματι την αξίζετε.
Είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε πως πρέπει να παραιτήστε.
Να παραιτήστε από την πεποίθηση (ψευδαίσθηση) πως το άλλο άτομο πρέπει να είναι συνεχώς στη ζωή σας, πρέπει να κάνει πράγματα με συγκεκριμένο τρόπο πρέπει να αισθάνεται με συγκεκριμένο τρόπο σε συγκεκριμένες στιγμές.  Όσο πιστεύετε πως το άλλο άτομο είναι η πηγή της ευτυχίας σας θα αισθάνεστε εξαναγκασμένοι να προσπαθείτε να το ελέγχετε έτσι που να παραμένετε ευτυχισμένοι.  Δεν μπορείτε να το ελέγχετε και να είστε ευτυχισμένοι.
Οφείλετε να μπορείτε να παραιτήστε και να παραιτήστε ξανά και ξανά.  Κάθε μέρα της ζωής σας. Να παραιτήστε από την πεποίθηση πως το άλλο άτομο πρέπει να είναι σε καλή διάθεση η πρέπει να του αρέσουν τα ίδια πράγματα η να θέλει να κάνει πράγματα την ίδια στιγμή. Δεν μπορεί είναι άνθρωπος. Κανείς δεν μπορεί να καλύψει όλες τις ανάγκες ενός άλλου ατόμου. Ο καθένας σας οφείλει να έχει πηγές, φίλους έξω από τη σχέση του. Ο καθένας σας οφείλει να έχει κομμάτια της ζωής του που δεν εξαρτώνται από τον άλλο.
Θα πληγώσετε ο ένας τον άλλον, θα τρομάξετε ο ένας τον άλλο, θα κάνετε ο ένας τον άλλο να θυμώσει. Κάτι που θα σας δώσει στη συνέχεια του δώρο να είστε ικανοί να εργαστείτε με εκείνα τα ζητήματα σε ένα βαθύτερο επίπεδο συναισθηματικής οικειότητας.
Έχετε αρκετή δουλειά μπροστά σας, αυτά είναι τα καλά και συγχρόνως τα κακά νέα. Επειδή καθώς θα προσέγγιζετε εκείνα τα βαθύτερα επίπεδα συναισθηματικής οικειότητας η αγαπή σας θα βαθαίνει και θα αναπτύσσεται με τρόπους που δεν μπορείτε ούτε καν να φανταστείτε! Το θάρρο σας θα σας φέρει εκεί που πότε σας δεν έχετε υπάρξει πριν. Και έχετε έναν φίλο και ένα σύντροφο που θέλει να κάνει την ιερή δέσμευση εδώ σήμερα να σας συντροφεύσει σε αυτή την περιπέτεια. Ας το γιορτάσουμε. Είναι ένα απίστευτο δώρο για τον καθένα σας!
Άδραξτε κάθε στιγμή που μπορείτε και ζείστε το παρόν. Θέλοντας να ζήτε το παρόν για να αισθανθείτε τις δύσκολες στιγμές, τον πόνο τη θλίψη το θυμό το φόβο. Θέλοντας να ζήτε το παρόν για να βαδίσετε μέσα από τον τρόμο μιας ζωής που σας αγκαλιάζει, τον τρόμο που η δέσμευση στην οικειότητα μπορεί να φέρει,
Με το να Θέλετε να πάρετε το ρίσκο να εγκαταλειφθείτε και να προδοθείτε - Να πάρετε το ρίσκο να εκθέσετε ολοκληρωτικά τον εαυτό σας σε ένα άλλο ανθρώπινο πλάσμα, ανοίγετε τον εαυτό σας στη χαρά και την αγάπη σε ύψη και διαστάσεις που μόνο μια αμυδρή ιδέα μπορείτε να έχετε πως αυτή τη στιγμή.
Ας γίνετε ο ένας το ιερό του Αλλου. Ας είστε υπομονετικοί και ευγενής κάθε φορά που κάνετε αυτή την επιλογή.
Όσο περισσότερο κάνετε τη θεραπεία σας και ακολουθείτε το πνευματικό σας μονοπάτι, τόσο περισσότερες στιγμές κάθε μέρα θα έχετε την επιλογή στα αλήθεια να είστε παρών στο εδώ και τώρα.
Και στο παρόν μπορείτε να κάνετε την επιλογή να αγκαλιάσει τι και να αισθανθείτε τη χαρά πλήρως και ολοκληρωτικά
Κάθε στιγμή της ζωής σας θα έχετε τη δύναμη να κάνετε την επιλογή να αισθανθείτε την αγάπη εκείνη τη στιγμή σαν να μην είχατε ποτέ πληγωθεί και σαν η αγάπη να μην πρόκειται ποτέ να φύγει ξανά μακριά...


Blog Archive