Διαμόρφωση HTML/JavaScript

Sunday, August 15, 2010

Δυσλειτουργικές Οικογένειες και Συνεξάρτηση


Δυσλειτουργικές Οικογένειες και Συνεξάρτηση



Δυσλειτουργικές Οικογένειες και Συνεξάρτηση

Μια φορά κι έναν καιρό μια γυναίκα άφησε τη ζωή της πόλης και μετακινήθηκε πάνω στα βουνά σε μια σπηλιά να ζήσει μαζί με ένα Γκουρού. Ήθελε όπως είπε να μάθει τα πάντα που ήταν δυνατό κανείς να μάθει. Ο Γκουρού της έδωσε στίβες βιβλία και την άφησε μόνη έτσι που να μπορεί να μελετά. Κάθε πρωί της έκανε την ίδια ερώτηση: Έχεις μάθει τα πάντα που είναι δυνατόν κανείς να μάθει; Κάθε πρωί η απάντησή της ήταν η ίδια, Οχι είπε δεν έχω. Ο Γκουρού την χτύπαγε μετά με ένα ραβδί στο κεφάλι και έφευγε. Αυτό το σενάριο επαναλαμβανόταν για μήνες. Μία μέρα Ο Γκουρού μπήκε στη σπηλιά, έκανε την ίδια ερώτηση άκουσε την ίδια απάντηση και σήκωσε το ραβδί του να τη χτυπήσει στο κεφάλι με τον ίδιο τρόπο. Η γυναίκα όμως άρπαξε το ραβδί από τον Γκουρού σταματώντας την επίθεση στον αέρα. Ανακουφισμένη που σταμάτησε την καθημερινή της ταλαιπωρία αλλά και μουδιασμένη για το φόβο των αντιποίνων η γυναίκα κοίταξε τον Γκουρού. Προς έκπληξη της ο Γκουρού Χαμογέλασε.  Συγχαρητήρια της είπε έχεις αποφοιτήσει. Τώρα γνωρίζεις τα πάντα που χρειάζεται κανείς να ξέρει. Πως κι έτσι ρώτησε τη γυναίκα; Εχεις μάθει πως ποτέ δεν θα μάθεις τα πάντα τις απάντησε και έμαθες επίσης πως να σταματάς στον πόνο...


Η Συνεξάρτηση                                                                                   


Η Συνεξάρτηση δεν είναι τίποτε άλλο πάρα προβολή τον εσωτερικών μας ακάλυπτων αναγκών σε ένα άλλο άτομο. Μπορεί να αγαπάμε αυτό το άτομο αλλά είναι μια αγάπη ανάγκη παρά μια αγάπη δώρο. Σε αγαπάω ώστε να καλύπτεις τις ανάγκες μου. Ετσι ο άλλος αντιμετωπίζεται ως αντικείμενο παρά σαν ένα αυτόνομο άτομο.

Ανάκαμψη ή θεραπεία

Είναι εκείνη η διεργασία όπου βρίσκουμε τον αληθινό εαυτό μας ξεχωριστά από το άτομο με το οποίο είμαστε σε εμπλοκή.
Τα Συνεξάρτητικά άτομα συχνά λένε πράγματα που υποδηλώνουν: είμαι έτσι όπως είμαι εξαιτίας σου! Εσύ είσαι το πρόβλημα Γιατί δεν αλλάζεις εσύ; Εσύ είσαι ...
Σχεδόν οποιοδήποτε άτομο χαρακτηρίζεται ως Συνεξάρτητικό προέρχεται από δυσλειτουργική οικογένεια. Μια δυσλειτουργική οικογένεια χαρακτηρίζεται από τα ακόλουθα: Τα παιδιά οφείλουν να ακολουθούν κανόνες: μην αισθάνεσαι, μην εμπιστεύεσαι, μην κλαίς. Τα αισθήματα εκφράζονται είτε με βίαιο τρόπο με πολύ θυμό η καταπιέζονται. Υπάρχει έλλειψη πραγματικής οικειότητας. Τα παιδιά έχουν την αίσθηση πως πρέπει να καλύπτουν ανάγκες των ενηλίκων. Μπορεί να συνυπάρχουν συναισθηματική, σωματική, σεξουαλική η πνευματική κακοποιηση η παραμέληση. Η τελειομανία μπορεί να είναι ένας παράγοντας στις χριστιανικές οικογένειες. Υπάρχει πληθώρα άκαμπτων κανόνων και τιμωριών μερικές φορές αυτοί οι κανόνες είναι αμφίσημοι, δεν γίνονται εύκολα κατανοητοί η αλλάζουν χωρίς προειδοποίηση.
Υπάρχει μια ακαμψία σε σχέση με το τι κάνει θα πρέπει να πιστεύει η όχι. Η αλήθεια είναι μαύρη ή άσπρη,σωστό ή λάθος αποδεκτό ή κατακριτέο. Πολύ συχνή είναι η λεγόμενη σιωπηρή τιμωρία.
Οφείλει κανείς να κρατά τα μυστικά της οικογένειας Υπάρχει μεγάλος βαθμός άρνησης. Δημιουργούνται τρίγωνα στην οικογένεια όπου ένα μέρος της οικογένειας χρησιμοποιείται ως ενδιάμεσο η μαύρο πρόβατο. Υπάρχει το σύνδρομο του μαρτυρά ή του θύματος: αισθάνομαι άσχημα άρα είναι δικό σου λάθος. Τα προσωπικά όρια δεν ορίζονται δεν γίνονται αποδεκτά και σεβαστά με σαφήνεια .Τα άτομα συχνά στην οικογένεια φορούν μάσκα για να εντυπωσιάσουν τους κατάλληλους ανθρώπους. Υπάρχει μεγάλος βαθμός ελέγχου. Τα παιδιά σε αυτές τις καταστάσεις αντιγράφουν με το να γίνονται τελειομανής η άτομα που θέλουν να ευχαριστούν τους άλλους ή clown ή δέχονται να παίξουν το ρόλο του μαύρου προβάτου για να μειώσουν την οικογενειακή ένταση. Οι ενήλικες που προέρχονται από δυσλειτουργικές οικογένειες μπορεί να είναι εργασιομανείς τουλάχιστον μέχρι την κρίση της μέσης ηλικίας ή μοναχικά άτομα που ονειρεύονται και δεν ζουν τη ζωή, άτομα που θέλουν να ελέγχουν, εθισμένοι στο αλκοόλ κι άλλες ουσίες, άτομα με χαμηλή αυτοπεποίθηση ανίκανοι να χειριστούν καταστάσεις stress κλπ. Μαθαίνουν πως δεν είναι ασφαλές να εμπιστεύεσαι κανέναν ανθρώπο. Δεν υπάρχει η αίσθηση του humor. Αυτό το καταλαβαίνουν συχνά οι επισκέπτες: Οτιδήποτε κάποιος κάνει η λέει κρίνονται από την οπτική των άλλων. Τίποτα απ αυτά που γίνονται λέγονται δεν είναι αρκετά καλά.
Δεν υπάρχει η αίσθηση πως το να είσαι τρωτός και να ζητάς βοήθεια είναι κάτι αποδεκτό και φυσιολογικό.
Δεν υπάρχει η αίσθηση πως είναι σωστό να μιλάς για προβλήματα έξω από την οικογένεια και πως τα συναισθήματα είναι καλό να τα μοιραζόμαστε με τους άλλους παρά να τα αρνούμαστε να μειώνουμε τη σημασία τους ή να τα εκλογικεύουμε.
Παιδιά ενήλικες

Μια από τις πιο συχνές παρενέργειες των δυσλειτουργικών οικογενειών είναι πως αυτές παράγουν παιδιά ενήλικες. Μπορούμε να το θέσουμε ως εξής: Ο καθένας από μας ξεκινά τη ζωή του ως ευάλωτο παιδί που εξαρτάται από τους γονείς του. Αν οι γονείς μας είναι υγιές και ασφαλές ενήλικες με καλές γονικές ικανότητες τότε θα έχουμε μια καλή ευκαιρία να να περάσουμε στην ενήλικιότητα ως ασφαλείς ενήλικες και ευτυχισμένοι. Αλλά εάν οι γονείς μας ήταν άτομα που υποφέρουν από καταναγκαστικά η εθιστικά πρότυπα τότε τα μηνύματά τους και η συμπεριφορά τους ήταν σε μεγάλο η μικρότερο βαθμό ασυνεπή, δημιουργούσαν σύγχυση η ακόμη προκαλούσαν ζημιά.
 Μπορεί την μια μέρα να μας πλημμυρίζαν με αγάπη και τρυφερότητα και την άλλη να μας παραμελούσαν και να μας αγνοούσαν εντελώς. Με το να είναι ανίκανοι να χειριστούν τους εαυτούς τους τέτοιοι γονείς μπορεί να περίμεναν από μας να λάβουμε ευθύνες ενηλίκων να τους φροντίσουμε να τους προστατέψουμε η να πάρουμε αποφάσεις γι αυτούς και για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Συνήθως ένα παιδί αισθάνεται απολύτως ανεπαρκές και συγχυσμένο κάτω από αυτή την πίεση. Αντί να ενθαρρύνεται να είναι παιδί, αντί το παιδί να ωριμάζει σταδιακά για να καλωσορίσει τις προκλήσεις του ενηλίκου, μπορεί να έχουμε φτάσει στην ενηλικίωση με πολύ μικρή κατανόηση της διαδικασίας ωριμότητας. Μπορεί να επανάβιώνουμε αισθήματα σύγχυσης αβοηθησίας και θυμού κάτω από συνηθισμένες καταστάσεις stress της ενήλικης ζωής. Είμαστε ενήλικες παιδιά. Εχουμέ το σώμα ενός ενηλίκου, τις ευθύνες τις ενορμήσεις και τους στόχους ενός ενηλίκου αλλά το ανεπεξέργαστο συναίσθημα ενός μικρού εξαρτημένου παιδιού.
Σύγχυση ταυτοτήτων
Ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα των Συνεξαρτητικών σχέσεων είναι η σύγχυση ταυτοτήτων .(enmeshment). Σε μια υγιής σχέση το κάθε άτομο αποτιμάται ως ξεχωριστό πρόσωπο, Ο καθένας μας έχει τη μοναδικότητά του να συνεισφέρει σε μια σχέση και στον κόσμο. Κατά συνέπεια το κάθε άτομο έχει τις δικές του σκέψεις και αισθήματα και ο καθένας παίρνει την ευθύνη για τις πράξεις του. Η σύγχυση ταυτοτήτων συμβαίνει όταν ένα άτομο η σύντροφος προσπαθεί να επηρεάσει τη σκέψη του άλλου ή θέλει ο άλλος να έχει ακριβώς τα ίδια αισθήματα. Η Σύγχυση ταυτοτήτων σημαίνει πως το ένα άτομο προσπαθεί να κάνει το άλλο να αισθάνθεί και να σκέπτεται σαν να ήταν το ίδιο άτομο.
Η επανάκαμψη περιλαμβάνει το να επαναπροσδιορίσουμε τη σκέψη μας να επιτρέψουμε τον εαυτό μας στα αλήθεια να αισθανθεί τα αισθήματά μας να πάρουμε την ευθύνη για τις συμπεριφορές μας. Ξεκινά με μια εμπειρία Αχά! Έχω ένα πρόβλημα. Δεν είμαι όμως προετοιμασμένος να συνεχίσω να ζω έτσι, χρειάζομαι βοήθεια. Όταν αλλάζεις την σκέψη σου μετακινήσαι από το κατηγορώ στο μετανοώ!
Από το έχω ένα πρόβλημα και είναι λάθος του άλλου, στο δέχομαι την ευθύνη για το ποιός είμαι τι έχω κάνει και τα αισθήματα που τρέφω.  Εκφρασεις που προσανατολίζονται στο εσύ, Μετατρέπονται σε εκφράσεις που προσανατολίζονται στο έγώ.
Εσύ δεν νοιάζεσαι, η συμπεριφορά σου προκαλεί εμένα να είμε έτσι στο δέχομαι την ευθύνη για τα συναισθήματα και την συμπεριφορά μου.  Μία από τις περιοχές που χρειάζεται να επανεξετάσουμε είναι το software της ζωής που μπήκε στο μυαλό μας από τους σημαντικούς άλλους στο παρελθόν.  Με λίγα λόγια πρέπει να επανεξετάσουμε τις βασικές μας αντίληψεις για τη ζωή. Χρειάζεται να ανοιχτούμε στο να αλλάξουμε τις κασέτες, να πάψουμε να ζούμε τη ζωή μας με το σενάριο κάποιου άλλου. Δεν είμαι υποχρεωμένη να συμφωνώ με οτιδήποτε η μητέρα μου ο πατέρας μου στόχος μου λέει, δεν είμαι υποχρεωμένος να είμαι πάντα ευγενικός ιδιαίτερα όταν η ευγένεια δεν είναι δικαιολογημένη και με Βλάπτει προσωπικά.

Έπανάκαμψη και θεραπεία

Πολλές σχέσεις διαλύονται όταν ένα μέλος του ζευγαριού πηγαίνει σε θεραπεία αυτό συμβαίνει για πολλούς λόγους Προβλήματα που υπήρξαν βασικά στη σχέση μπορεί μέχρι πρότινος να διαμεσολαβούνταν από τη χρήση ουσιών την υπερβολική εργασία για το φαγητό χωρίς αυτό τα εθιστικά μέσα τα προβλήματα μπορεί να ξεσπάσουν.Επειδή το ζευγάρι δεν είχε την εμπειρία να χειρίζεται προβλήματα πριν, αυτές οι διαφορές μπορεί να φαντάζουν ανεπίλυτες. Και ίσως να είναι .
Άλλος ένας λόγος που τα ζευγάρια περνάνε κριση κατά τη διάρκεια της θεραπείας είναι πως στο βαθμό που υπήρξε ένας εθισμός ο καθένας ήξερε τον ρόλο του. Το ένα άτομο ήταν το εθισμένο που εκδραμάτιζε, που τα έκανε θάλασσα. Το άλλο άτομο ήταν ο υπεύθυνος ,αυτός που είχε τον έλεγχο, αυτός που έκρινε, αυτός που υπέφερε.
Όταν ένα άτομο παύει να αποτελεί πρόβλημα, το λόγο για τη δυστυχία ολονών τότε ο καθένας πρέπει να επαναρυθμιστεί. Δυστυχώς αυτό που συνήθως συμβαίνει είναι πως ο υπεύθυνος ο μη εθισμένος άρχιζει να ελπίζει πως τελικά αυτός η αυτή θα καλύψει τις ανάγκες του, θα πάρει τελικά την ανταμοιβή που περίμενε τόσο πολύ. Οι προσδοκίες του όμως ματαιώνονται. Το ατόμο που βρίσκεται σε επανάκαμψη μπορεί μετά βίας ακόμη να ντυθεί το πρωί έγκαιρα. Πολύ περισσότερο να καλύψει τις ανάγκες κάποιου άλλου. Ο επί πολύ χρόνο θαμένος θυμός από το άτομο που υπέφερε αλλά και η σύγχυση από αυτόν που ανακάμπτει μετατρέπονται σε φλεγόμενη διένεξη και συχνά χωρισμό. Υπάρχει ωστόσο ελπίδα, ακολουθούν δέκα κανόνες να ζής μαζί με κάποιον που βρίσκεται σε επανάκαμψη. Δεν είναι πανάκεια αλλά μπορούν να βοηθήσουν και τους δύο σας να δείτε αν έχετε μια βιώσιμη σχέση Και να σας αποτρέψουν να σκοτώσετε ο ένας τον άλλον κατά τη διάρκεια αυτής της διεργασίας ανακαλύψης του εαυτού σας.
ΚΑΝΟΝΑΣ 1
Δεν μπορείς να αλλάξεις κανέναν άλλο
Πάψε να σκέφτεσαι πως αν αυτός η αυτή έπαυε να κάνει αυτό η εκείνο τότε θα είσασταν ευτυχισμένοι. Δεν είναι αλήθεια, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα να ελέγξεις ένα άλλο άτομο με τον τρόπο που εσύ σκέφτεσαι πως θα μπορούσατε να είσασταν ευτυχισμένοι! Απλά ξέχασε το. Μην κατηγορείς
ΚΑΝΟΝΑΣ 2
μπορείς να αλλάξεις τη συμπεριφορά σου
Τα αισθήματά σου, οι αντιδράσεις σου,οι σκέψεις σου δεν είναι όλα κάτω από έλεγχο, αλλά η συμπεριφορά σου είναι. Η συμπεριφορά σου δείχνει ότι είσαι στα αλήθεια υπεύθυνος. Αλλαξε τον εαυτό σου
ΚΑΝΟΝΑΣ 3
Αλλάζοντας τη συμπεριφορά σου με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει στο να αλλάξεις της στάση σου
Είναι περίεργο πως αυτό συμβαίνει αλλά μερικά πράγματα που σκέφτεσουνα δεν στέκονται πλέον. Φαίνεται πως χάνουν τη σημασία τους αν πάψεις να τα τροφοδοτείς με τις πράξεις σου. Μην χάνεις λοιπόν την ελπίδα σου
ΚΑΝΟΝΑΣ 4
Και οι δύο πρέπει να πηγαίνετε σε θεραπεία
Δεν είσαι υπεύθυνος για τον εθισμό κανενός άλλου αλλά αν θέλεις αυτή η σχέση να έχει οποιαδήποτε πιθανότητα πρέπει να πάρει συγκεκριμένη υποστήριξη αυτό μπορεί να είναι θεραπεία ζευγαριών ή ομάδες υποστήριξης. Και οι δυό σας θέλετε να μάθετε καινούργιους τρόπους να επικοινωνείτε, να διαμάχεστε και να λύνετε τα προβλήματα μαζί. Και αυτό σημαίνει πως δεν μπορείς να το κάνεις από μόνος σου. Λάβε Βοήθεια.
ΚΑΝΟΝΑΣ 5
Η παιδική σου ηλικία δεν ήταν και τόσο ρόδινη όσο είχες συνηθήσει να πιστεύεις.
Ο καθένας από μας έχει μάθει κάποιους δυσλειτουργικούς τρόπους να σχετίζεται από τους γονείς του. Αυτές οι παλιές πεποιθήσεις είναι ενσωματωμένες και πολύ δύσκολο να αλλάξουν. Να γιατί χρειάζεσαι επανατροφοδότηση από ανθρώπους κατάλληλους έξω από το σύντροφό σου ή την οικογένεια σου. Πολυ συχνά αντΙδράς ακριβώς με τον τρόπο που η μητέρα σου κι ο πατέρας σου σου δίδαξαν να αντιδράς. Μάθε την αλήθεια.
ΚΑΝΟΝΑΣ 6
Χρειάζεται να μάθεις πως να υπερασπίζεσαι την αλήθεια σου με ένα τρόπο που δεν θα μειώνει, δεν θα εξευτελίζει και δεν θα επιτίθεται το άλλο άτομο.
Μπορείς να το κάνεις αυτό με το να κατέχεις όλες τις σκέψεις σου, τα αισθήματα και τις αντιδράσεις σου ως δικά σού, όχι σαν κάτι που προκλήθηκε από κάτι έξω απο σένα μην κάνεις τους άλλους να ντρέπονται!
ΚΑΝΟΝΑΣ 7
Μέτρα μέχρι τα είκοσι πριν εκραγείς
Μετά πριν ξεκινήσεις να πυροβολείς ρώτα τον εαυτό σου αν πρέπει να μην πηγαίνεις παραπέρα με αυτό το ζήτημα αν πρώτα δεν μιλήσεις με κάποιο τρίτο άτομο. Μην καταστρέψεις τον πλανήτη του συντρόφου σου. Κανε πίσω!
ΚΑΝΟΝΑΣ 8
Προσπαθησε να χρησιμοποιείς τη φράση: ερμηνεύω αυτό που λές ως... παρά το χιλιοειπωμένο : με κανείς να αισθάνομαι....
Έτσι αντί να λες με εξαγριώνεις, με βγάζεις από τα ρούχα μου όταν χτυπάς την πόρτα, μπορείς να λες εξαγριώνομαι τόσο πολύ όταν χτυπάς την πόρτα, επειδή ερμηνεύω αυτή την κίνηση ως επιθετική ενέργεια απέναντί μου. Ο σύντροφος σου μπορεί να αποκριθεί πως ναι αλήθεια ήμουν εξαγριωμένος μαζί σου η μπορεί να πει φύσηξε ο αέρας και η πόρτα έκλεισε μόνη της!
ΚΑΝΟΝΑΣ 9
Έχεις πολύ δυνατά συναισθήματα σε δύο περιστάσεις: ή είσαι στ αλήθεια Αντικείμενο κακοποίησης ή προβάλεις μία κακοποίηση του παρελθόντος στο πρόσωπο του ανθρώπου με τον οποίο είσαι.
Αυτό ονομάζεται προβολή(projection) και είναι η κύρια αιτία διαζυγίου. Αν βρίσκεσαι σε πραγματικό κίνδυνο είτε τρέχεις μακριά η το λιγότερο ζητάς μια επαγγελματική βοήθεια. Αλλά αν δεν βρίσκεσαι σε πραγματικό κίνδυνο όμως συνεχίζεις να αισθάνεσαι στην τσίτα στο παραμικρό που ο άλλος κάνει σκέψου την πιθανότητα πως προβάλεις το πρόσωπο του γονιού ή ένα παλιό σύντροφό στο τωρινό σου σύντροφο. Απλά να συνυπολογίσεις την ιδέα πως ίσως να μην είναι όλα δικά του λάθη. Μιλά για αυτό το θέμα με κάποιο μη άμεσα εμπλεκόμενο πρόσωπο. Ελεγξέ το.
ΚΑΝΟΝΑΣ 10
Φρόντιζε το σώμα σου.
Κάνε υγιεινή διατροφή, εξασκήσου με μέτρο, κανε συχνά μπάνιο, να είσαι ευγενικός με τον εαυτό σου αυτή είναι μια φοβερά στρεσογόνα περίοδος και για τους δυό σας απλά προσπάθησε να είσαι ένας αγαπητικός γονιός για τον εαυτό σου, να είσαι ευγενικός με τον εαυτό σου

Description: http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs274.snc4/40023_423574967644_758572644_4776692_961461_n.jpg

10 χρυσοί κανόνες(όταν ένας απο τους δύο αλλάζει)


10 χρυσοί κανόνες(όταν ένας απο τους δύο αλλάζει)



Όταν ένα άτομο παύει να αποτελεί πρόβλημα, το λόγο για τη δυστυχία ολονών τότε ο καθένας πρέπει να επαναρυθμιστεί. Δυστυχώς αυτό που συνήθως συμβαίνει είναι πως ο υπεύθυνος ο μη εθισμένος άρχιζει να ελπίζει πως τελικά αυτός η αυτή θα καλύψει τις ανάγκες του, θα πάρει τελικά την ανταμοιβή που περίμενε τόσο πολύ. Οι προσδοκίες του όμως ματαιώνονται. Το ατόμο που βρίσκεται σε επανάκαμψη μπορεί μετά βίας ακόμη να ντυθεί το πρωί έγκαιρα. Πολύ περισσότερο να καλύψει τις ανάγκες κάποιου άλλου. Ο επί πολύ χρόνο θαμένος θυμός από το άτομο που υπέφερε αλλά και η σύγχυση από αυτόν που ανακάμπτει μετατρέπονται σε φλεγόμενη διένεξη και συχνά χωρισμό. Υπάρχει ωστόσο ελπίδα, ακολουθούν δέκα κανόνες να ζής μαζί με κάποιον που βρίσκεται σε επανάκαμψη. Δεν είναι πανάκεια αλλά μπορούν να βοηθήσουν και τους δύο σας να δείτε αν έχετε μια βιώσιμη σχέση Και να σας αποτρέψουν να σκοτώσετε ο ένας τον άλλον κατά τη διάρκεια αυτής της διεργασίας ανακαλύψης του εαυτού σας.
ΚΑΝΟΝΑΣ 1
Δεν μπορείς να αλλάξεις κανέναν άλλο
Πάψε να σκέφτεσαι πως αν αυτός η αυτή έπαυε να κάνει αυτό η εκείνο τότε θα είσασταν ευτυχισμένοι. Δεν είναι αλήθεια, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα να ελέγξεις ένα άλλο άτομο με τον τρόπο που εσύ σκέφτεσαι πως θα μπορούσατε να είσασταν ευτυχισμένοι! Απλά ξέχασε το. Μην κατηγορείς
ΚΑΝΟΝΑΣ 2
μπορείς να αλλάξεις τη συμπεριφορά σου
Τα αισθήματά σου, οι αντιδράσεις σου,οι σκέψεις σου δεν είναι όλα κάτω από έλεγχο, αλλά η συμπεριφορά σου είναι. Η συμπεριφορά σου δείχνει ότι είσαι στα αλήθεια υπεύθυνος. Αλλαξε τον εαυτό σου
ΚΑΝΟΝΑΣ 3
Αλλάζοντας τη συμπεριφορά σου με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει στο να αλλάξεις της στάση σου
Είναι περίεργο πως αυτό συμβαίνει αλλά μερικά πράγματα που σκέφτεσουνα δεν στέκονται πλέον. Φαίνεται πως χάνουν τη σημασία τους αν πάψεις να τα τροφοδοτείς με τις πράξεις σου. Μην χάνεις λοιπόν την ελπίδα σου
ΚΑΝΟΝΑΣ 4
Και οι δύο πρέπει να πηγαίνετε σε θεραπεία
Δεν είσαι υπεύθυνος για τον εθισμό κανενός άλλου αλλά αν θέλεις αυτή η σχέση να έχει οποιαδήποτε πιθανότητα πρέπει να πάρει συγκεκριμένη υποστήριξη αυτό μπορεί να είναι θεραπεία ζευγαριών ή ομάδες υποστήριξης. Και οι δυό σας θέλετε να μάθετε καινούργιους τρόπους να επικοινωνείτε, να διαμάχεστε και να λύνετε τα προβλήματα μαζί. Και αυτό σημαίνει πως δεν μπορείς να το κάνεις από μόνος σου. Λάβε Βοήθεια.
ΚΑΝΟΝΑΣ 5
Η παιδική σου ηλικία δεν ήταν και τόσο ρόδινη όσο είχες συνηθήσει να πιστεύεις.
Ο καθένας από μας έχει μάθει κάποιους δυσλειτουργικούς τρόπους να σχετίζεται από τους γονείς του. Αυτές οι παλιές πεποιθήσεις είναι ενσωματωμένες και πολύ δύσκολο να αλλάξουν. Να γιατί χρειάζεσαι επανατροφοδότηση από ανθρώπους κατάλληλους έξω από το σύντροφό σου ή την οικογένεια σου. Πολυ συχνά αντΙδράς ακριβώς με τον τρόπο που η μητέρα σου κι ο πατέρας σου σου δίδαξαν να αντιδράς. Μάθε την αλήθεια.
ΚΑΝΟΝΑΣ 6
Χρειάζεται να μάθεις πως να υπερασπίζεσαι την αλήθεια σου με ένα τρόπο που δεν θα μειώνει, δεν θα εξευτελίζει και δεν θα επιτίθεται το άλλο άτομο.
Μπορείς να το κάνεις αυτό με το να κατέχεις όλες τις σκέψεις σου, τα αισθήματα και τις αντιδράσεις σου ως δικά σού, όχι σαν κάτι που προκλήθηκε από κάτι έξω απο σένα μην κάνεις τους άλλους να ντρέπονται!
ΚΑΝΟΝΑΣ 7
Μέτρα μέχρι τα είκοσι πριν εκραγείς
Μετά πριν ξεκινήσεις να πυροβολείς ρώτα τον εαυτό σου αν πρέπει να μην πηγαίνεις παραπέρα με αυτό το ζήτημα αν πρώτα δεν μιλήσεις με κάποιο τρίτο άτομο. Μην καταστρέψεις τον πλανήτη του συντρόφου σου. Κανε πίσω!
ΚΑΝΟΝΑΣ 8
Προσπαθησε να χρησιμοποιείς τη φράση: ερμηνεύω αυτό που λές ως... παρά το χιλιοειπωμένο : με κανείς να αισθάνομαι....
Έτσι αντί να λες με εξαγριώνεις, με βγάζεις από τα ρούχα μου όταν χτυπάς την πόρτα, μπορείς να λες εξαγριώνομαι τόσο πολύ όταν χτυπάς την πόρτα, επειδή ερμηνεύω αυτή την κίνηση ως επιθετική ενέργεια απέναντί μου. Ο σύντροφος σου μπορεί να αποκριθεί πως ναι αλήθεια ήμουν εξαγριωμένος μαζί σου η μπορεί να πει φύσηξε ο αέρας και η πόρτα έκλεισε μόνη της!
ΚΑΝΟΝΑΣ 9
Έχεις πολύ δυνατά συναισθήματα σε δύο περιστάσεις: ή είσαι στ αλήθεια Αντικείμενο κακοποίησης ή προβάλεις μία κακοποίηση του παρελθόντος στο πρόσωπο του ανθρώπου με τον οποίο είσαι.
Αυτό ονομάζεται προβολή(projection) και είναι η κύρια αιτία διαζυγίου. Αν βρίσκεσαι σε πραγματικό κίνδυνο είτε τρέχεις μακριά η το λιγότερο ζητάς μια επαγγελματική βοήθεια. Αλλά αν δεν βρίσκεσαι σε πραγματικό κίνδυνο όμως συνεχίζεις να αισθάνεσαι στην τσίτα στο παραμικρό που ο άλλος κάνει σκέψου την πιθανότητα πως προβάλεις το πρόσωπο του γονιού ή ένα παλιό σύντροφό στο τωρινό σου σύντροφο. Απλά να συνυπολογίσεις την ιδέα πως ίσως να μην είναι όλα δικά του λάθη. Μιλά για αυτό το θέμα με κάποιο μη άμεσα εμπλεκόμενο πρόσωπο. Ελεγξέ το.
ΚΑΝΟΝΑΣ 10
Φρόντιζε το σώμα σου.
Κάνε υγιεινή διατροφή, εξασκήσου με μέτρο, κανε συχνά μπάνιο, να είσαι ευγενικός με τον εαυτό σου αυτή είναι μια φοβερά στρεσογόνα περίοδος και για τους δυό σας απλά προσπάθησε να είσαι ένας αγαπητικός γονιός για τον εαυτό σου, να είσαι ευγενικός με τον εαυτό σου
Description: http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/hs274.snc4/40023_423574967644_758572644_4776692_961461_n.jpg


Blog Archive