Διαμόρφωση HTML/JavaScript

Saturday, August 28, 2010

Ρόλοι Δυσλειτουργικών Οικογενειών


SCAPEGOAT!


Ρόλοι Δυσλειτουργικών Οικογενειών


Υπάρχουν τέσσερις βασικοί ρόλοι που τα παιδιά υιοθετούν προκειμένου να επιβιώσουν καθώς μεγαλώνουν σε ενα συναισθηματικά ανέντιμο βασισμένο στην ντροπή Δυσλειτουργικό οικογενειακό σύστημα
Ως ενήλικος ο ήρωας της οικογένειας είναι άτεγκτος ελεγκτικός και ακραία επικριτικός των άλλων και μυστικοπαθως του εαυτού του. Καταφέρνουν να επιτύχουν επιτεύγματα προς τα έξω και λαμβάνουν πολύ θετική προσοχή αλλά είναι αποκομμένοι από την εσωτερική τους συναισθηματική  ζωή από τον αληθινό εαυτό τους.
Το μαύρο πρόβατο είναι το παιδί που η οικογένεια αισθάνεται ντροπή γι αυτό κι αυτό και είναι το περισσότερο συναισθηματικά έντιμο παιδί της οικογένειας. Εκδραματίζει  την ένταση και το θυμο που η ίδια οικογένεια αγνοεί. Γίνεται το επίκεντρο της προσοχής και βοηθά την οικογένεια να αποφύγει την αντιμετωπίσει τα πραγματικά ζητήματα Πάρα πολλοί ηθοποιοί και συγγραφείς είναι χαμένα παιδιά που έχουν βρει το δρόμο να εκφράσουν τα συναισθήματά τους κρυβόμενοι πίσω από τους χαρακτήρες τους.
Ρόλοι στις  δυσλειτουργικές οικογένειες
Έχουμε φτάσει στην κατανόηση πως και τα παθητικά και τα επιθετικά συμπεριφορικά αμυντικά συστήματα είναι αντιδράσεις στην ίδια μορφή παιδικου τραύματος. Στο ίδιο είδος συναισθηματικού τραύματος. Η έρευνα στη δυναμική των οικογενειακών συστημάτων έχει δείξει πως μέσα σε ένα οικογενειακό σύστημα τα παιδιά υιοθετούν συγκεκριμένους ρόλους σύμφωνα με τη δυναμική της οικογένειάς τους. Μερικοί απ αυτούς τους ρόλους είναι περισσότερο παθητικοί μερικοί είναι περισσότερο επιθετικοί εξαιτίας του ανταγωνισμού για προσοχή και εκτίμηση. Μέσα στο σύστημα της οικογένειας τα παιδιά οφείλουν να υιοθετούν διαφορετικούς τύπους συμπεριφοράς προκειμένου να αισθάνονται πως είναι ξεχωριστά άτομα
Η συναισθηματική δυναμική μιας δυσλειτουργικής οικογένειας είναι πάρα πολύ βασική  -Και όπως και με τη συναισθηματική δυναμική όλων των ανθρώπινων όντων είναι αρκετά προβλέψιμη. Οι εξωτερικές λεπτομέρειες μπορεί να εμφανίζονται αρκετά διαφορετικές εξαιτίας μιας ποικιλίας παραγόντων αλλά η δυναμική της ανθρώπινης συναισθηματικής διεργασίας είναι ίδια για όλα τα ανθρώπινα πλάσματα παντού στον κόσμο. Οι βασικοί ρόλοι τους οποίους παραθέτω παρακάτω βρίσκουν εφαρμογή ειδικότερα στον αμερικανικό πολιτισμό και τον δυτικό πολιτισμό γενικά αλλά με μερικές αλλαγές στις λεπτομέρειες μπορούν να εφαρμοστούν σε οποιοδήποτε πολιτισμό. Υπάρχουν τέσσερις βασικοί ρόλοι που τα παιδιά υιοθετούν προκειμένου να επιβιώσουν μεγαλώνοντας σε μια συναισθηματικά ανέντιμη, βασισμένη στην ντροπή  δυσλειτουργική οικογένεια.
Μερικά παιδιά διατηρούν τον ίδιο ρόλο και στην ενηλικίωσή τους ενώ άλλα εναλλάσσονται από ένα ρόλο σε έναν άλλο καθώς η δυναμική της οικογένειας μεταβάλλεται.(πχ Όταν το μεγαλύτερο παιδί φύγει από το σπίτι )Ένα μοναχοπαίδι μπορεί να παίξει ολους τους ρόλους από καιρό σε καιρό.


Το υπεύθυνο παιδί - ο ήρωας της οικογένειας


Αυτό είναι το παιδί που πηγαίνει από τα εννέα στα σαράντα. Αυτό το παιδί αναλαμβάνει τον γονεικό ρόλο σε πολύ νεαρή ηλικία, γίνεται πολύ υπεύθυνος και  αυτάρκης. Δίνει στην οικογένεια αυταξία γιατί εμφανίζεται ελκυστικός από τα έξω. Είναι ο καλός φοιτητής, ο Αστέρας του τοπικού πρωταθλήματος,  η πρώτη μπαλαρίνα. Οι γονείς κοιτάζουν αυτό το παιδί όταν θέλουν να αποδείξουν πως είναι καλοί γονείς και καλοί άνθρωποι...
Ως ενήλικας ο γιος της οικογένειας είναι άκαμπτος ελεγκτικός και εξαιρετικά επικριτικός -παρ όλο που με ένα πολύ λεπτό και αδιαόρατο τρόπο-Απέναντι στούς άλλους και μυστικά απέναντι στον ίδιο  τους τον εαυτό παράγει επιτυχία προς τα έξω και λαμβάνει πολύ θετική προσοχή αλλά είναι αποκομμένος από τον εσωτερικό του συναισθηματικό κόσμο, από τον Αληθινό Εαυτό του. Είναι άτομα ψυχαναγκαστικά. Ωθούνται στην επιτυχία ως ενήλικες επειδή  βαθιά μέσα τους αισθάνονται ανεπαρκής και ανασφαλής



"Το παιδί που εκδραματίζει" - "Το Μαύρο Πρόβατο"



Το μαύρο πρόβατο είναι το παιδί που η οικογένεια αισθάνεται ντροπή γι αυτό και είναι το περισσότερο συναισθηματικά έντιμο παιδί της οικογένειας. Εκδραματίζει  την ένταση και το θυμο που η ίδια οικογένεια αγνοεί. Γίνεται το επίκεντρο της προσοχής και βοηθά την οικογένεια να αποφύγει την αντιμετωπίσει τα πραγματικά ζητήματα. Το μαύρο πρόβατο συνήθως έχει προβλήματα στο σχολείο επειδή λαμβάνει προσοχή με το μόνο τρόπο που γνωρίζει, που συνήθως είναι αρνητικός. Συχνά ως έφηβος αντιμετωπίζει  ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη η εθισμό στα ναρκωτικά.
Αυτά τα παιδιά είναι συνήθως τα περισσότερο ευαίσθητα που νοιάζονται περισσότερο κι αυτός είναι ο λόγος που αισθάνονται τόσο εξαιρετικά πληγωμένα. Είναι ρομαντικά που σταδιακά γίνονται κυνικά και αποκτούν έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στούς ανθρώπους. Έχουν μεγάλη ποσότητα μισους απέναντι στον εαυτό τους και μπορούν να γίνουν αυτοκαταστροφικά. Όλο αυτό καταλήγει στο να γίνει αυτό το πρώτο μέλος της οικογένειας που αναζητά κάποια μορφή θεραπείας.


"Placater" - "Mascot" - "Caretaker" O Κλόουν


Αυτό το παιδί αναλαμβάνει την ευθύνη για τη συναισθηματική  ευημερία της οικογένειας. Γίνεται ο διασκεδαστής η ο κλόουν της οικογένειας ελκύουντας την προσοχή της από τον πόνο και το θυμό.   
Ένα τέτοιο παιδί ως ενήλικας  εκτιμάται για τη γενναιόδωρη καρδιά του και την ικανότητά του να ακούει τους άλλους. Όλος ο ορισμός του εαυτού του εστιάζεται στούς άλλους και δεν γνωρίζει πως να καλύψει τις ίδιες του τις ανάγκες. Γίνονται ενήλικες που δεν μπορούν να δεχτούν αγάπη, μόνο να δώσουν. Έχουν συχνά περισσότερο οπαδούς παρά φίλους και εμπλέκονται  σε καταχρηστικές συμπεριφορές σε μια  προσπάθειά  να σώσουν το άλλο άτομο. Περνούν εύκολα σε επαγγέλματα προσφορά θα γίνονται νοσηλευτές κοινωνικοί λειτουργοί και θεραπευτές. Έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και αισθάνονται μεγάλο βαθμό ενοχής που τους κάνει να εργάζονται πολύ σκληρά να το ξεπεράσουν με το να είναι στ αλήθεια ευγενικοί και καλοί με τους άλλους.(Δηλαδή κλασσικά συνεξαρτητικά άτομα).


"Adjuster" - "Lost Child" Το Χαμένο Παιδί, Ο Ονειροπόλος

Το παιδί δραπετεύει προσπαθώντας να γίνει αόρατο, περνά σε ένα κόσμο ονειροπολήσεων, φαντασίωσεων  διαβάζει πολλά βιβλία η παρακολούθεί πολύ τηλεόραση.
Αντιμετωπίζει την πραγματικότητα δραπετεύοντας από αυτήν. Αρνείται την ύπαρξη οποιουδήποτε συναισθημάτων και δεν μπαινει στον κόπο να θυμώνει.
Αυτά τα παιδιά μεγαλώνουν και γίνονται ενήλικες που γίνονται ανίκανοι να αισθανθούν κι υποφέρουν από τρομερή έλλειψη αυτοπεποίθησης. Τρομοκρατούνται από την οικειότητα και συχνά έχουν φοβία σχέσεων(commitment phobia). Αποσύρονται στον κόσμο τους, είναι υπερβολικά ντροπαλά και γίνονται κοινωνικά απομονωμένα γιατί γνωρίζουν πως αυτός είναι ο μόνος τρόπος να είναι ασφαλή από το να πληγωθούν. Πάρα πολλοί συγγραφείς και οι ηθοποιοί είναι χαμένα παιδιά που βρήκαν το δρόμο τους να εκφράσουν τα συναισθήματά τους πίσω από το ρόλο που κάθε φορά υποδύονται .

Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως υιοθετούμε τους ρόλους που ταιριάζουν καλύτερα στην προσωπικότητα μας. Γενιόμαστε φυσικά με μια συγκεκριμένη προσωπικότητα.
Αυτό που συμβαίνει με τους ρόλους που υιοθετούμε στη δυναμική της οικογένειάς μας είναι πως παίρνουμε μια διαστρεβλωμένη εικόνα του ποιοί  είμαστε ως αποτέλεσμα της σύμιξης της προσωπικότητας μας με τους ρόλους!   Αυτό είναι δυσλειτουργικό επειδή προκαλεί, μας προκαλεί να μην είμαστε ικανοί να δούμε τον εαυτό μας καθαρά. Στο βαθμό που ακόμη αντιδρούμε τα τραύματα της παιδικής μας ηλικίας και τiς παλιές κασέτεςί τότε δεν μπορούμε να έρθουμε σε επαφή ξεκάθαρα με το ποιοί Στ αλήθεια είμαστε.


Ό Ψευδής   εαυτός που αναπτύσσουμε προκειμένου να επιβιώσουμε δεν είναι ποτέ απόλυτα ψευδής, υπάρχει πάντα ένας βαθμός της αλήθειας σε αυτόν, για παράδειγμα άνθρωποι που καταφεύγουν σε επαγγέλματα βοήθειας νιάζονται στ αλήθεια και δεν κάνουν ότι κάνουν από την  Συνεξάρτηση τους αποκλειστικά. Τίποτα δεν είναι αποκλειστικά μαύρο η άσπρο. Τα πάντα στη ζωή περιλαμβάνουν ποικίλες αποχρώσεις του γκρίζου.
Επανάκαμψη σημαίνει να δούμε τον εαυτό μας περισσότερο καθαρά και έντιμα έτσι που να μπορούμε να αρχίσουμε να είμαστε ειλικρινείς με το ποιοί στ αλήθεια είμαστε αντί με το ποιοί οι γονείς μας ήθελαν να είμαστε. (Αντιδρώντας στο άλλο άκρο με το να επαναστάτούμε  ενάντια σε αυτό που οι άλλοι μας θέλανε  να είμαστε σημαίνει ακόμη πως  ζούμε  τη ζωή μας σε αντίδραση στην παιδική μας ηλικία. Σημαίνει πως ακόμη δίνουμε δύναμη πάνω στο πως ζούμε τη ζωή μας στο παρελθόν, αντί να βλέπουμε καθαρά έτσι που να μπορούμε να κατέχουμε τις επιλογές μας σήμερα.) Όσο καθαρότερα μπορέσουμε να δούμε τον εαυτό μας τόσο ευκολότερο γίνεται να βρούμε κάποια ισορροπία στη ζωή μας, να βρούμε κάποια χαρά ολοκλήρωση και γαλήνη...    
website-hit-counters.com
Provided by website-hit-counters.com site.

Τι είναι η συνεξάρτηση


O Στόχος Ειναι να Μάθεις να Αγαπάς τον Εαυτό σου,Αλλά Κανείς δεν θα σου πεί στ Αλήθεια πως...





O Στόχος Ειναι να Μάθεις να Αγαπάς τον Εαυτό σου,Αλλά Κανείς δεν θα σου πεί στ Αλήθεια πως...

 Ο χορός  της συνεξάρτησης Είναι ένας χορός μη λειτουργικών σχέσεων. Σχέσεων που δεν λειτουργούν να καλύψουν τις ανάγκες μας. Αυτό δεν σημαίνει απλώς ερωτικές σχέσεις ή οικογενειακές ή ακόμη  ανθρώπινες σχέσεις γενικά. Το γεγονός πως η δυσλειτουργία  υπάρχει στις ερωτικές οικογενειακές και ανθρώπινες μας σχέσεις είναι ένα σύμπτωμα της δυσλειτουργίας που υπάρχει στη σχέση με τη ζωή μας-Με το να είμαστε άνθρωποι. Είναι ένα σύμπτωμα της δυσλειτουργίας που υπάρχει με τη σχέση με τον εαυτό μας ως ανθρώπινο ον

Δεν έχει σημασία πόσο πολύ πνευματική αλήθεια, πόσο πολλές μυστικιστικές εμπειρίες ενότητας, πόσο συντονισμένος με την αγάπη μπορείς να  αισθανθείς ορισμένες στιγμές.  Αν δεν μπορείς αυτό να το ενσωματώσεις στη ζωή σου με ένα τρόπο που να αλλάζει τη συναισθηματική σου εμπειρία της ζωής από στιγμή σε στιγμή μέρα με την ημέρα. Μπορείς να πηγαίνεις για θεραπεία για πολλά χρόνια, να διαβάσεις όλα τα βιβλία αυτοβοήθειας να πηγαίνεις σε σεμινάρια και διαλέξεις, να συλλέξεις εγκυκλοπαιδική γνώση του τι υγιή συμπεριφορά σημαίνει και ακόμη να αντιδράς στα παλιά τραύματα στις σχέσεις που σημαίνουν τα περισσότερα για σένα. Το συστατικό που λείπει για τόσους πολλούς ανθρώπους που  το αναζητούν για πάρα πολλά χρόνια είναι πως να ενσωματώσουν ότι γνωρίζουν σε  ότι αισθάνονται για τη ζωή! Αυτό είναι που διδάσκω στούς ανθρώπους γιατί είναι αυτό που έχω ξοδέψει πάρα πολλά χρόνια μαθαίνοντας. Το κεντρικό σημείο που τονίζω είναι πως η κατανοησή μας   της συνεξάρτησης  έχει εξελιχθεί στο να συνειδητοποιήσουμε πως δεν είναι απλώς μερικές δυσλειτουργικές οικογένειες, τα πρότυπα της παιδικής μας ηλικίας ήταν δυσλειτουργικά. Οι παραδοσιακές μας πολιτισμικές πεποιθήσεις του τι σημαίνει να είσαι άντρας του τι σημαίνει να είσαι γυναίκα είναι βαθύτατα διαστρεβλωμένες, σχεδόν κωμικά στερεότυπα του τι στ αλήθεια αρρενωπότητα και θηλυκότητα σημαίνει. Για να μπορέσουμε να αρχίσουμε να υπάρχουμε στο παρόν με έναν υγιή κατάλληλο με την ηλικία μας τρόπο είναι απαραίτητο να θεραπεύσουμε το εσωτερικό μας παιδί. Το εσωτερικό παιδί που πρέπει να θεραπεύσουμε είναι στη πραγματικότητα τα εσωτερικά μας παιδιά που κυβερνούν τις ζωές μας, επειδή  ασυνείδητα αντιδρούμε στη ζωή από τα συναισθηματικά  τραύματα και διαθέσεις, τις παλιές κασέτες της παιδικής μας ηλικίας. Η προσέγγιση που ανακάλυψα στην προσωπική μου θεραπεία και η εξέλιξη στην εργασία μου με άλλους είναι το συστατικό που λείπει. Ένας Τύπος ενσωμάτωσης που οι άνθρωποι που βρίσκονται σε επανάκαμψη, σε θεραπεία αναζητούσαν για χρόνια. Κατεχουμε αρκετά τη διανοητική γνώση του τι συνιστά υγιής συμπεριφορά καθώς και πολλαπλές εμπειρίες πνευματικότητας, ωστόσο μέχρι να μπορέσουμε να ενσωματώσουμε τη γνώση μας στη συναισθηματική σχέση με τον εαυτό μας και τη ζωή δεν θα είναι δυνατόν να αλλάξουμε πραγματικά τα πρότυπα συμπεριφοράς μας. Ειδικότερα και κυρίως τα πρότυπα συμπεριφοράς των σχέσεων οικιότητας. Υπάρχουν πολλοί δάσκαλοι πολλά βιβλία αυτές τις μέρες που θα σου πουν πως ο στόχος είναι να μάθεις να αγαπάς τον εαυτό σου αλλά κανείς δεν θα σου πει στ αλήθεια πως θα το καταφέρεις. Η συνεξάρτηση διαπραγματεύεται με τα βασικά ζητήματα του ανθρώπινου διλλήματος. Η συνεξάρτηση αναπτύχθηκε μέσα από την αιτία από την οποία πηγάζουν όλα τα συμπτώματα. Αυτή η αιτία είναι Spiritual dis-ease.  Να μην αισθάνεσαι καλά με τον ίδιο σου τον εαυτό !

Δεν είμαστε αμαρτωλά ντροπιαστικά ανθρώπινα όντα που πρέπει κατά κάποιο τρόπο να κερδίσουμε την σωτηρία μας. Είμαστε πνευματικά όντα που βιώνουν ανθρώπινη εμπειρία.


Η συνεξάρτηση


Είναι το να έχεις μια δυσλειτουργική σχέση με τον ίδιο σου τον εαυτό. Με το σώμα μας το νου μας τα αισθήματά μας και την διάθεσή μας.  Με το φύλο μας και τη σεξουαλικότητα μας. Με το να είμαστε άνθρωποι. Επειδή έχουμε δυσλειτουργική  σχέση εσωτερικά έχουμε δυσλειτουργικές σχέσεις επίσης εξωτερικά.

Η συνεξάρτηση είναι ένα συναισθηματικό και συμπεριφορικό αμυντικό σύστημα που το έγώ  μας υιοθετησε  στην πρώιμη παιδική ηλικία για να το βοηθήσει να επιβιώσει. Μεγαλώσαμε σε περιβάλλοντα βασισμένα στην ντροπή. Συναισθηματικά ανέντιμα, πνευματικά εχθρικά, από γονείς που υπήρξαν  πληγωμένοι στη δική τους παιδική ηλικία, από ένα πατριαρχικό, βασισμένο στην ντροπή πολιτισμό που μεταχειρίζεται τα παιδιά και τις γυναίκες ως ιδιοκτησία. Μορφοποιήσαμε τη βασική μας σχέση με  τον εαυτό στην πρώιμη παιδική μας ηλικία και χτίσαμε τη σχέση μας με τον εαυτό με τη ζωή και τους άλλους ανθρώπους βασισμένοι πάνω σε αυτά τα θεμέλια. Καθώς ήμασταν προγραμματισμένοι να αισθανόμαστε ντροπή που είμαστε  ατελείς ανθρώπινα όντα και καθώς εκπαιδευτήκαμε να είμαστε συναισθηματικά ανέντιμοι Ήμασταν καταδικασμένοι να ζήσουμε τη ζωή αντιδρώντας από το συναισθηματικό βαθύ τραύμα και τον δυσλειτουργικό γνωστικό προγραμματισμό της παιδικής μας ηλικίας. Επειδή αισθανόμαστε ντροπή που είμαστε άνθρωποι έχουμε μια σχέση με τη ζωή που δεν λειτουργεί στο να μας φέρει  χαρά και εσωτερική ειρήνη.
Δεν έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε τους άλλους έχουμε ωστόσο τη δύναμη να αλλάξουμε τη σχέση μας με τον εαυτό μας γιατρεύοντας την  συνεξάρτηση,  τις τραυματισμένες ψυχές μας. Μπορούμε να προσεγγίσουμε την ικανότητα να αποδεχτούμε να αφουγκραστούμε να  συγχωρήσουμε να έχουμε κατανόηση  και να θέσουμε όρια με όλα τα κομμάτια του εαυτού μας. Μαθαίνοντας να αγαπάμε τον εαυτό μας θα μας επιτρέψει να αποκτήσουμε την ικανότητα να αγαπάμε τους άλλους με εναργή τρόπο.    
Αλλάζοντας τη σχέση μας με τη ζωή μπορεί να μετασχηματισουμε τη ζωή σε μια συναρπαστική περιπέτεια! Είναι αναγκαίο να κατέχουμε και να τιμήσουμε το παιδί που υπήρξαμε για να μπορέσουμε να αγαπήσουμε τον ενήλικο  που είμαστε. Και ο μόνος τρόπος να το καταφέρουμε είναι να κατέχουμε τις εμπειρίες του παιδιού, να τιμήσουμε τα συναισθήματά του παιδιού μεσα μας και να απελευθερώσουμε το συναισθηματικό πόνο που ακόμη κουβαλούμε.

 Η συνεξάρτηση    Είναι ένα συναισθηματικό και συμπεριφορικό αμυντικό σύστημα που έχει υιοθετηθεί από το εγώ μας προκειμένου να ανταποκριθούμε στην ανάγκη μας να επιβιώσουμε ως παιδιά.  Επειδή δεν είχαμε εργαλεία να επαναπρογραμματίσουμε  το έγώ μας και να θεραπεύσουμε τα συναισθηματικά μας

τραύματα 
(Πολιτισμικά αναγνωρισμένα σχήματα έκφρασης του πόνου, εκπαίδευση διαβατήριες    τελετές  κλπ). Το αποτέλεσμα ήταν πως ώς ενήλικες συνεχίσαμε να αντιδρούμε από τον προγραμματισμό της παιδικής μου ηλικίας και δεν καταφέραμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας τις συναισθηματικές μας, διανοητικές  πνευματικές και σωματικές μας ανάγκες. Η συνεξάρτηση   μας επιτρέπει να επιβιώσουμε βιολογικά αλλά  μας προκαλεί να αισθανόμαστε άδειοι και οι νεκροί  εσωτερικά. Η συνεξάρτηση   είναι ένα αμυντικό σύστημα που μας προκαλεί να τραυματίζουμε τον εαυτό μας .

 Η συνεξάρτηση   Είναι μια πολύ ύπουλη και πάνίσχυρη μορφή    Delayed Stress Syndrome (αργοπορημένο μετατραυματικό σύνδρομο stress) Το τραύμα που αισθανθήκαμε με το να βιώσουμε που δεν είμαστε ασφαλείς στο ίδιο μας το σπίτι καθιστά πολύ δύσκολο να αισθανόμαστε ασφαλείς  οπουδήποτε. Το τραύμα που αισθανθήκαμε με το να βιώσουμε πως δεν ήμασταν ικανοί και άξιοι να αγαπηθούμε από τους ίδιους μας τους γονείς  καθιστά πολύ δύσκολο να πιστέψουμε πως  μπορεί να μας αγαπήσει ποτέ κανένας! 




website-hit-counters.com
Provided by website-hit-counters.com site.

Blog Archive