Διαμόρφωση HTML/JavaScript

Saturday, August 21, 2010


Tα μυστικά που κάνουν μια σχέση να λειτουργεί.

Τα μυστικά που κάνουν μια σχέση να λειτουργεί


Είναι εύκολο να ερωτευτείς, αλλά...
Η νύφη κοιτάζει το γαμπρό, έτσι όπως στέκονται δίπλα-δίπλα στην εκκλησία. "Αυτή είναι η πιο υπέροχη στιγμή της ζωής μου", σκέφτεται. "Ο Άλαν είναι αυτό που πάντοτε ήθελα. Είναι γοητευτικός, έξυπνος, ευαίσθητος, σέξι, δυνατός χωρίς να είναι καταπιεστικός. Όλα μου τα όνειρα έγιναν επιτέλους αληθινά. Γιατί λέει ο κόσμος ότι ο γάμος είναι δύσκολο πράγμα; Το λένε επειδή δε βρίσκουν το σωστό άνθρωπο. Εγώ ξέρω ότι τον βρήκα!"
Ο γαμπρός κοιτάζει με καμάρι τη νύφη που ακτινοβολεί δίπλα του. "Η Τζάνετ είναι πανέμορφη", σκέφτεται. "Και πραγματικά νιώθω ότι με καταλαβαίνει και πιστεύει σε μένα. Μια τέτοια γυναίκα ήθελα πάντα. Δεν μπορώ να καταλάβω όλες αυτές τις ιστορίες που λένε οι άντρες, ότι νιώθουν καταπιεσμένοι και παγιδευμένοι όταν παντρεύονται. Δεν είναι δυνατόν να νιώσω ποτέ τέτοιο πράγμα με την Τζάνετ. Η Τζάνετ είναι διαφορετική".
Οι γονείς της Τζάνετ κάθονται στην πρώτη σειρά. Η μητέρα της κλαίει από χαρά. Η μήπως η χαρά της είναι ανακατεμένη και με κάτι άλλο; Ίσως να θυμάται τη μέρα του δικού της γάμου, τότε που έλαμπε κι εκείνη ολόκληρη, όπως τώρα η κόρη της. "Θεέ μου", παρακαλεί σιωπηλά, "μην αφήσεις τον έρωτα της Τζάνετ και του Άλαν να γλιστρήσει μέσα απ' τα χέρια τους και να χαθεί, όπως έγινε με μένα και τον άντρα μου". Ναι, κάποια από αυτά τα δάκρυα είναι δάκρυα θλίψης. Μιας θλίψης που έρχεται όταν βλέπεις αυτό το "κάτι" να λάμπει ανάμεσα σε δυο ανθρώπους, αυτό το "κάτι" που ένιωθες κι εσύ κάποτε για το σύντροφο σου, και συνειδητοποιείς ότι δεν υπάρχει πια, ότι έχει χαθεί εδώ και πολύ-πολύ καιρό.
Στην άλλη πλευρά της εκκλησίας κάθονται οι γονείς του Άλαν. Αλλά δεν κάθονται, μαζί. Έχουν χωρίσει εδώ και οκτώ χρόνια. Και τα δικά τους μάτια είναι γεμάτα δάκρυα, καθώς θυμούνται τα όνειρα και τις ελπίδες που τους πλημμύριζαν τη μέρα του γάμου τους. Τα όνειρα που με τα χρόνια έσβησαν. Προσεύχονται να καταφέρουν τα παιδιά να νικήσουν τις αντιξοότητες και να μείνουν μαζί• να βρουν τον τρόπο να κρατήσουν την αγάπη τους ζωντανή για πάντα.
Οι αντιξοότητες που συναντάς αναζητώντας την ευτυχία
Αυτή η ιστορία μπορεί να είναι η δική σου, μπορεί να είναι των γονιών σου ή κάποιου φίλου σου. Η ίσως ανησυχείς ότι κάποια μέρα θα γίνει η δική σου ιστορία. Λοιπόν, είναι λογικό να ανησυχείς. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου ένας στους δύο γάμους καταλήγει στο διαζύγιο. Και από τους ανθρώπους που δεν έχουν χωρίσει, είναι σίγουρο ότι πάρα πολλοί δεν είναι πια ούτε ερωτευμένοι ούτε ευτυχισμένοι στο γάμο τους, παρ' όλο που δεν έχουν πάρει διαζύγιο
Είναι εύκολο να ερωτευτείς. Αλλά είναι πολύ πιο δύσκολο να μείνεις ερωτευμένος. Όλοι θέλουμε να κρατήσει ο έρωτάς μας για πάντα. Κανένας δε σχεδιάζει να πάψει να είναι ερωτευμένος. Όμως συμβαίνει. Κι όταν συμβεί, πονάει.
Ποτέ δε θα ξεχάσω τη στιγμή που συνειδητοποίησα ότι δεν είμαι πια ερωτευμένη με εκείνον που τώρα είναι ο πρώην άντρας μου. Είναι ίσως η πιο τραγική, η πιο οδυνηρή στιγμή της ζωής μου. Εκείνη η μαγεία, εκείνη η χημεία που μ' έκανε να τον βλέπω υπέροχο και ξεχωριστό είχε εξαφανιστεί για πάντα. "Ω, Θεέ μου", σκέφτηκα, "δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει αυτό. Δεν είναι δυνατόν να συμβαίνει σε μένα! Σε μας! Μακάρι να είναι μόνο μια κακή διάθεση που θα
περάσει. Μπορεί- να είμαι απλώς κουρασμένη και να χρειάζομαι διακοπές".
Ομως καθώς περνούσαν οι βδομάδες και οι μήνες, τα συμπτώματα γίνονταν ξεκάθαρα και η διάγνωση ήταν σαφής: ζούσα σε μια σχέση που πέθαινε. Και καθώς καθόμουν και ξεφύλλιζα το άλμπουμ με τις φωτογραφίες του γάμου μου με τα δάκρυα να τρέχουν Ποτάμι από τα μάτια μου, καθώς κοίταζα τις φωτογραφίας από εκείνη την τέλεια μέρα, ένιωσα νικημένη, φοβισμένη και μόνη. Βαθιά μέσα μου, μια ερώτηση ερχόταν ξανά και ξανά: πού πήγε ο έρωτας; πού πήγε ο έρωτας;
Ιού πάει, λοιπόν, ο έρωτας;
Θυμήσου κάποια φορά στη ζωή σου που είχες μόλις ερωτευτεί κάποιον. (Διάλεξε κάποιο άτομο με το οποίο δεν είσαι πια ερωτευ¬μένος ή ερωτευμένη). Φαινόταν τόσο εύκολο να αγαπάς εκείνο το άτομο τότε, έτσι δεν είναι; Τα ελαττώματά του φαίνονταν "γλυκά" Και "χαριτωμένα". Τι πείραζε που εκείνος δεν έλεγε πάντα πώς ένιωθε; Αυτό έδειχνε πόσο βαθιά σκεπτόμενο άτομο ήταν. Τι πείραζε που εκείνη σε έκανε να περιμένεις μια ολόκληρη ώρα μέχρι να ντυθεί; Αυτό έδειχνε πόσο νοιαζόταν να γίνει όμορφη για σένα. Θυμάσαι πόσο καμάρωνες δίπλα στο ταίρι σου και πόσο ανυπομονούσες να μιλήσεις σ' όλο τον κόσμο γι' αυτό; Όσο για το σεξ... ε, λοιπόν, το σεξ μαζί του ήταν υπέροχο! Όχι, δε θα μπορούσες ποτέ να κουραστείς από το αγαπημένο σου πρόσωπο.
Τι απόγινε εκείνη η μαγεία; Πότε άρχισαν τα "χαριτωμένα" χαρακτηριστικά του άλλου να σ' ενοχλούν; Πώς μετατράπηκαν η έλξη και η γοητεία σε πλήξη και αδιαφορία; Γιατί ο σεβασμός και η εμπιστοσύνη έγιναν πόνος και μνησικακία;
Πίσω από όλες αυτές τις ερωτήσεις υπάρχει το βασικό ερώτημα: "Γιατί παύουμε να είμαστε ερωτευμένοι;" Το πρώτο που θα σου πια το μυαλό σου είναι ότι το φταίξιμο είναι του άλλου, ότι εκείνος "άλλαξε"! Πόσες φορές δεν έχεις σκεφτεί, πόσες φορές δεν έχεις ακούσει κάποιο φίλο σου να λέει: "Ο τάδε (ή η τάδε) ήταν τόσο υπέροχος όταν πρωτογνωριστήκαμε και ερωτευτήκαμε! Αλλά τώρα είναι τελείως διαφορετικός".
Αν ερωτευτείς αρκετές φορές ανθρώπους που στην πορεία της σχέσης σας "αλλάζουν", το μυαλό σου περνάει στο επόμενο στάδιο συνειδητοποίησης κάτι δεν πάει καλά με σένα! Στο κάτω-κάτω, διαλέγεις ξανά και ξανά λάθος ανθρώπους. Η απογοήτευση και η δυσφορία σου μπορεί να γίνουν θυμός ή απάθεια. "Οι σχέσεις είναι σκέτος μπελάς. Καλύτερα να μην μπλεχτώ. Έτσι δε θα πληγωθώ".
Το συμπέρασμα που βγάζεις είναι ότι ο έρωτας είναι κάτι μαγικό και μυστηριώδες, κάτι που είναι πέρα από το δικό σου έλεγχο. Δεν μπορείς να πιστέψεις ότι ο έρωτας μπορεί να διαρκέσει. Δεν μπορείς να πιστέψεις ότι εσύ ή το ταίρι σου θα παραμείνετε ερωτευμένοι. Και έτσι πηγαίνεις από τη μία σχέση στην άλλη, με την ελπίδα ότι θα σταθείς τυχερός και ο έρωτας δε θα σβήσει. Ή, σταματάς να φτιάχνεις σχέσεις και καταλήγεις να μείνεις μόνος. Ή — κι αυτή είναι ίσως η πιο θλιβερή επιλογή απ' όλες — μένεις σε μια σχέση που δε σου δίνει πια ούτε χαρά ούτε ενθουσιασμό, ελπίζοντας ότι η σπίθα του έρωτα θα ξανανάψει με κάποιον τρόπο από μόνη της.
Είναι πολλοί οι ψυχίατροι και οι ψυχολόγοι που θα σου πουν ότι είναι φυσικό να "καταλαγιάζει" η σχέση, και ότι δεν είναι ρεαλιστικό να έχεις την προσδοκία να νιώθεις έντονα ερωτευμένος με το ταίρι σου αν είστε μαζί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αποδεχτείτε το τέλος του ρομάντζου, συμβουλεύουν κάποιοι ειδικοί, και γίνετε "συνοδοιπόροι".
Όταν ακούω τέτοιου είδους συμβουλές γίνομαι έξαλλη. Δεν είμαι καθόλου διατεθειμένη να παραιτηθώ από τη μαγεία του έρωτα. Ξέρω πολύ καλά ότι είναι δυνατόν να κρατήσεις τον έρωτα ζωντανό, να τον κάνεις να διαρκέσει. Δε σημαίνει ότι ο έρωτας είναι κα¬ταδικασμένος σε αποτυχία, μόνο και μόνο επειδή τόσοι πολλοί αποτυχαίνουν στον έροπα!
Και όμως, μπορείς να εξακολουθείς να είσαι ερωτευμένος
Κάθε φορά που ερωτευόμουν στη ζωή μου ένιωθα εκστασιασμένη. Όμως πίσω από την έκσταση υπήρχε βαθιά ανυσυχία ακόμα και φόβος. Άραγε, θα εξατμιζόταν κι αυτός ο έρωτας Οταν άρ¬χισα τη δουλειά μου ως θεραπεύτρια και εκπαιδεύτρια ορκιστηκα Οτι θα γινόμουν δεξιοτέχνης στην τέχνη του έρωτα, της αγάπης και σχέσεων. Ήμουν αποφασισμένη να ανακαλύψα) τα μυστικά για να μένω ερωτευμένη — να καταλάβω τι είναι αυτό που δημιουργεί το συναίσθημα "είμαι ερωτευμένος" και να βρω τρόπους να δημιουργώ και να βιώνω αυτό το συναίσθημα κάθε μέρα της ζωής μου.
Σήμερα, μετά από πολλά χρόνια έρευνας, αλλά και. διαφωτιστιικών και συχνά οδυνηρών προσωπικών εμπειριών, είμαι απόλυτα οίγουρη ότι μπορώ να κάνω τον έρωτα να λειτουργεί στη ζωή μου. Εχω μια υπέροχη σχέση, που η μαγεία της κάθε μέρα μεγαλώνει. Ίσως σκέφτεσαι ότι στάθηκα τυχερή και βρήκα το "σωστό" άνθρωπο. Όμως, πίστεψε με, η αλήθεια είναι ότι η σχέση μας είναι τόσο συναρπαστική, τόσο βαθιά ικανοποιητική, επειδή δουλέψαμε και οι δύο για να την κάνουμε έτσι.
Το μυστικό για να παραμείνεις ερωτευμένος είναι να μάθεις να κάνης έρωτα κάθε στιγμή.
Είναι βέβαιο ότι αυτή η ιδέα είναι ο λόγος που η σχέση μου με τo ούντροφό μου είναι τόσο δυναμική, τόσο παθιασμένη. Χιλιάδες άνθρωποι που ήρθαν στα σεμινάριά μου και έμαθαν να κατανοούν Και να εφαρμόζουν αυτή την αρχή ξανάναψαν τη φλόγα του έρωτα στη ζωή τους. Ακόμα και άνθρωποι που ήταν παντρεμένοι για τριάντα ή σαράντα χρόνια, ερωτεύτηκαν τα ταίρια τους ξανά.
Είμαι σίγουρη πως αν εφαρμόσεις τις ιδέες και τις πληροφο- ρίες που υπάρχουν μέσα σε τούτο το βιβλίο, μπορείς να μεταμορφώσεις την εμπειρία του έρωτα, της αγάπης, των σχέσεων και της σεξουαλικότητας και να την κάνεις μια αστείρευτη πηγή χαράς και πληρότητας.
Ένα μυστικό:
Αν δεν μάθεις να χρησιμοποιείς τον έρωτα δημιουργικά, τότε θα καταλήξει να χρησιμοποιεί αυτός εσένα!
Όταν δεν ξέρεις πώς να χρησιμοποιείς τον έρωτα συνειδητά, για να φέρνεις στη ζωή σου τα αποτελέσματα που εσύ θέλεις, καταλήγεις να κάνεις τα ίδια λάθη ξανά και ξανά.
Φαντάσου ότι κάθεσαι μπροστά σ' ένα κομπιούτερ και είσαι έτοιμος να το βάλεις σε λειτουργία για πρώτη φορά, χωρίς όμως να σου έχει δείξει κάποιος πώς να το χρησιμοποιείς. Ύστερα από λίγο
αρχίζεις να δυσανασχετείς, γιατί το κομπιούτερ δεν κάνει ό,τι του λες. Μπορεί τότε να πεις: "Αυτό το μηχάνημα είναι ελαττωματικό. Φέρτε μου ένα άλλο'! Κανένας δε σου έχει πει ότι η επικοινωνία με ένα κομπιούτερ έχει κι αυτή την τέχνη της, επομένως, πολύ φυσικά, συμπεραίνεις ότι φταίει το κομπιούτερ.
Δοκιμάζεις λοιπόν ένα δεύτερο κομπιούτερ αλλά ούτε κι αυτό κάνει αυτά που του λες. Έτσι δοκιμάζεις και τρίτο και τέταρτο, χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Τότε καταλήγεις στο συμπέρασμα ότι τα κομπιούτερ είναι άχρηστα ή ότι εσύ είσαι άχρηστος σε σχέση μ' αυτά. Και τα δύο συμπεράσματα είναι λαθεμένα. Το αληθινό πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρεις να χρησιμοποιείς σωστά και δημιουργικά ένα κομπιούτερ.
Μπορείς να μάθεις την τέχνη του έρωτα και της αγάπης με τον ίδιο τρόπο που θα προσπαθούσες να μάθεις να χρησιμοποιείς ένα κομπιούτερ ή να τελειοποιήσεις τις ικανότητές σου στο τένις ή να αποκτήσεις οποιαδήποτε άλλη δεξιότητα. Το πρώτο πράγμα που διδάσκω στα σεμινάριά μου είναι το εξής:
Μέχρι να συνειδητοποιήσεις τι έκανες μέχρι τώρα, δεν έχεις άλλη επιλογή από το να συνεχίσεις να κάνεις τα ίδια.
Επίγνωση του αρχάριου". Αντί να υποθέτεις ότι είσαι ένας ενήλικος που θα έπρεπε να είσαι πια ξεφτέρι σ' αυτά τα ζητήματα, δώσε στον εαυτό σου την άδεια να μην ξέρει τίποτε απολύτως και επομένως να μάθει τα πάντα.
Μήπως θεραπεύεις τα συμπτώματα και αγνοείς την ασθένεια;
Η Άσλεϊ και ο Πολ ήρθαν στο σεμινάριό μου κάνοντας μια τελευταία προσπάθεια να σώσουν το γάμο τους πριν βάλουν μπρος το διαζύγιο. Ήταν παντρεμένοι εφτά χρόνια. Τα πρώτα δύο-τρία απ' αυτά ήταν συναρπαστικά, γεμάτα αγάπη και έρωτα, η σχέση τους άνθιζε και μεγάλωνε. Ύστερα άρχισε να λιμνάζει. Αρχισαν να βαριούνται ο ένας τον άλλον και συσσώρευαν μέσα πους βαθιά μνησικακία και θυμό. Και οι δύο πίστευαν ότι ο άλλος τούς είχε απογοητεύσει, γιατί δεν ένιωθαν πια καμιά πληρότητα στη σχέση ρους. Παρ' όλα αυτά, πίστευαν ότι άξιζε τον κόπο να προσπαθήσουν να σώσουν τη σχέση τους κι έτσι ξεκίνησαν μια ολόκληρη εκστρατεία γι' αυτό το σκοπό. Διάβασαν κάθε βιβλίο που έπευτε στα χέρια τους για το πώς να κάνουν τη σχέση τους να λειτουργήσει και εφάρμοσαν τις ιδέες που προτείνονταν.
Όταν ο Πολ γύριζε από τη δουλειά, η Ασλεϊ ιον περίμενε στην πόρτα φορώντας σέξι νυχτικά. Ο Πολ τής διηγήθηκε όλες τις σεξουαλικές του φαντασιώσεις, και βάλθηκαν να τις κάνουν πράξη. Δοκίμασαν να κάνουν χωριστές διακοπές, δοκίμασαν να ξεκινήσουν μαζί κάποιο χόμπι, Δοκίμασαν διαφορετικές στάσεις στο σεξ, 'δοκίμασαν να κάνουν σχέσεις με άλλους ερωτικούς, συντρόφους. Δε γινόταν τίποτε, κάθε φορά κατέληγαν εκεί ακριβώς απ όπου είχαν ξεκινήσει, πολύ πιο απογοητευμένοι, "Η σχέση μας πρέπει να έχει πεθάνει", μου είπαν θλιμμένα. "Αγαπιόμαστε, αλλά δεν είμαστε πια ερωτευμένοι!
Σε πολλά από τα βιβλία που αναφέρονται στις σχέσεις θα διαβάσεις ότι για να κάνεις τον ερωτα να κρατήσει πρέπει να κάνεις αυτά που προσπάθησαν να κάνουν η Ασλει και ο Πολ: να δοκιμάσεις κάποιες συγκεκριμένες, τεχνικές ή συμπεριφορές. Όλ' αυτά μπορούν να φέρνουν αποτελέσματα ο' έναν έρωτα που ήδη υπάρχει. Όμως ο έρωτας είναι πολλά περισσότερα από τα εξωτερικά φαινόμενα του έρωτα. Η Ασλεϊ και ο Πολ προσπάθησαν να δημιουργήσουν τα συμπτώματα του να είναι ερωτευμένοι. Δεν ένιωθαν αληθινά ερωτευμένοι, απλώς έκαναν σαν να ήταν. Γι' αυτό απέτυχαν όλες τους οι προσπάθειες.
Ο πίνακας του έρωτα
Τι συμβαίνει όταν είσαι αληθινά ερωτευμένος σε μια πραγματικά υγιή σχέση;
Τα Επτα σημεία
1 .Ενέργεια. Όταν είσαι αληθινά ερωτευμένος, νιώθεις γεμάτος ενέργεια, σωματικά, νοητικά και συναισθηματικά.
2. ΕνθουσιασμόςI Μια υγιής σχέση δημιουργεί μια υγιή και γε¬μάτη ενθουσιασμό στάση ζωής.
3. Κέφι και αισιοδοξία για το μέλλον. Όταν είσαι ερωτευμένος και ευτυχισμένος σήμερα, τότε προσδοκάς το. αύριο με μεγάλη χαρά|
4. Εκτίμηση του .εαντού σου και αυτοπεποίθηση. Μια καλή σχέση σε βοηθάει να έχεις μεγάλη αυτοεκτίμηση.
5. Συναισθηματική γενναιοδωρία. Όταν νιώθεις ότι αγαπιέσαι, είναι εύκολο να μοιράζεσαι τον πλούτο της καρδιάς σου με εκείνους που είναι γύρω σου, να τους εκφράζεις την αγάπη σου και να δίνεις απ' τον εαυτό σου.
6. Ευκολία να είσαι ο εαυτός σου. Όταν μια σχέση είναι υποστηρικτική, είναι εύκολο να είσαι ο εαυτός σου όταν βρίσκεσαι με το ταίρι σου ή με τους φίλους σου, σε οποιεσδήποτε συνθήκες.
7. Συναισθηματική γαλήνη. Όταν νιώθεις ότι αγαπιέσαι, ολό¬κληρη η ύπαρξή σου χαλαρώνει. Ο νους και η καρδιά σου πλημμυρίζουν από μια βαθιά αίσθηση γαλήνης.
Μέσα σε μια σχέση πληρότητας και ανάπτυξης, όλα όσα αναφέραμε στον πίνακα διαρκώς διευρύνονται.
Ο έρωτας και η αγάπη ευδοκιμούν μόνο κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις. Για να παράμείνεις ερωτευμένος, χρειάζεται να δημιουργείς συνειδητά αυτές τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Τότε θα είναι απόλυτα φυσικό για σένα να συμπεριφέρεσαι με όλους τους τρόπους που περιγράφονται εδώ και που κάνουν τον έρωτα να μένει ζωντανός.


Barbara de Angelis
website-hit-counters.com
Provided by website-hit-counters.com site.

Blog Archive