Διαμόρφωση HTML/JavaScript

Saturday, September 25, 2010

H Συναισθηματική μας Αλήθεια


H Συναισθηματική μας Αλήθεια


Οτι αισθανόμαστε είναι η συναισθηματική μας αλήθεια και δεν έχει να κάνει απαραίτητα με την αλήθεια με κεφαλαίο Αλφα ειδικότερα όταν αντιδρούμε από την ηλικία του μικρού παιδιού μέσα μας.  Αν συνεχίσεις να αντιδράς με αυτό που ήταν η συναισθηματική σου αλήθεια όταν ήσουν πέντε εννέα η δέκα τεσσάρων ετών τότε δεν θα είσαι ικανός να αντιδράς να  ανταποκρινεσαι κατάλληλα σε αυτό που συμβαίνει στο παρόν, δεν θα είσαι στο παρόν .Είμαστε πνευματικά όντα που βιώνουμε μιαν ανθρώπινη εμπειρία δεν είμαστε αδύναμα ντροπιαστηκά πλάσματα που βρίσκονται εδώ για να τιμωρηθούν η να δοκιμαστούν για την αξία τους Είμαστε κομμάτι μιας προεκτασης  μιας ανώτερης δύναμης που μπορεί να αγαπά χωρίς όρους και βρισκόμαστε εδώ στη γη παρακολουθώντας ένα σχολείο όχι εκτιωντας μια ποινή σε μια φυλακή.

Οφείλω να μάθω πώς να θέτω όρια  μέσα μου, συναισθηματικά και διανοητικά ενσωματώνοντας την αλήθεια στην  εσωτερική μου διεργασία. Το ότι αισθάνομαι ως αποτυχία δεν σημαίνει πως αυτό είναι η αλήθεια. Η αλήθεια είναι πως η αποτυχία είναι μια ευκαιρία για ανάπτυξη.Μπορώ να θέσω όρια στα συναισθήματά μου με το να μην καταπίνω το ευκολοχώνευτο, πως αυτό που αισθάνομαι είναι αυτό που είμαι.Μπορώ να θέσω όρια διανοητικά με το να πώ σε εκείνο το κομμάτι του μυαλού μου που με κρίνει και με κάνει να ντρέπομαι να σωπάσει.Γιατί αυτή η φωνή είναι η φωνή της  συνεξαρτησης που μου λέει ψέματα. Μπορώ να αισθανθώ και να απελευθερώσω την ενέργεια του συναισθηματικού πόνου την ίδια στιγμή που μπορώ να πω στον εαυτό μου την αλήθεια με το να μην καταπίνω το ευκολοχώνευτο πως πρέπει να ντρέπομαι για τον εαυτό μου.


Αλήθεια με Κεφαλαίο Α  -  Συναισθηματική Αλήθεια 


Η αλήθεια σύμφωνα με την κατανόηση μου δεν είναι μια διανοητική σύλληψη πιστεύω πως η αλήθεια είναι συναισθηματική ενέργεια επικοινωνία που δονεί τη συνείδηση την ψυχή το πνεύμα την ύπαρξή μου η αλήθεια είναι ένα συναίσθημα, κάτι που αισθάνομαι μέσα μου Είναι ακριβώς αυτό το συναίσθημα μέσα μου όταν κάποιος λέει γράφει η τραγουδά κάτι ακριβώς με τις κατάλληλες λέξεις έτσι που ξαφνικά αισθάνομαι μια βαθύτερη κατανόηση.Ειναι το επιφώνημα Αχά!!Το συναίσθημα πως άναψε ένα λαμπάκι μέσα στο κεφάλι μου Το συναίσθημα Α! το κατάλαβα.Το ενστικτώδες συναίσθημα όταν κάτι απλώς το αισθάνομαι ως σωστό η λάθος.Είναι ακριβώς αυτό το συναίσθημα, το συναίσθημα στην καρδιά μου είναι το συναίσθημα όταν κάτι αντηχεί μεσα μου.

Όλοι μας εμπλεκόμαστε σε μία διεργασία, σε ένα ταξίδι σε πολλαπλά επίπεδα. Ενα επίπεδο είναι φυσικά το επίπεδο του ατόμου ένα άλλο πολύ υψηλότερο επίπεδο είναι το επίπεδο της  συλλογικής ανθρώπινης ψυχής  της μοναδικής ψυχής της οποίας όλοι είμαστε προεκτασεις της οποίας όλοι είμαστε εκδηλώσεις της. Εχουμε ένα μέρος όπου αισθανόμαστε αποθηκευμένη συναισθηματική ενέργεια και ένα καθηλωμένο Εγώ μέσα μας για μια ηλικία που σχετίζεται με καθένα από τα αναπτυξιακά μας στάδια. Ετσι μερικές φορές αντιδρούμε από το τρίχρονο παιδί μέσα, μας μερικές φορές από το δεκαπεντάχρονο, μερικές φορές από τό  επτάχρονο παιδί που υπήρξαμε.

Αν βρίσκεσαι σε μια σχέση, έλεγξε το την επόμενη φορά που έχεις ένα καυγά. Ισως και οι δύο να αντιδράτε  από το δωδεκάχρονο παιδί σας. Αν είσαι γονιός  ίσως ο λόγος που έχεις ένα πρόβλημα μερικές φορές είναι επειδή η αντίδραση στον εξάχρονο γιο σου  προκύπτει από των επτάχρον που κάποτε υπήρξες. Αν έχεις ένα πρόβλημα με τις ερωτικές του σχέσεις είναι ίσως επειδή αφήνει στον δεκαπεντάχρονο μέσα σου να επιλέγει εκείνος τους συντρόφους σου.

Την επόμενη φορά που κάτι δεν πηγαίνει με τον τρόπο που θες ή οταν απλώς αισθάνεσαι χαλια ρώτα τον εαυτό σου πόσο χρόνων αισθάνεσαι εκείνη τη στιγμή. Αυτό που ίσως ανακαλύψεις  είναι πως αισθάνεσαι σαν ένα μικρό κακό κορίτσι, ένα μικρό κακό αγόρι και πως θα πρέπει να έχεις κάνει κάτι κακό γιατί αισθάνεσαι πως πρόκειται να τιμωρηθείς!Επειδή αισθάνεσαι πως πρόκειται να τιμωρηθείς δεν σημαίνει πως αυτό είναι η αλήθεια Τα συναισθήματα είναι αληθινά, είναι συναισθηματικοί ενέργεια που εκδηλώνεται στο σώμα μας αλλά δεν είναι απαραίτητα αντικειμενικά Αυτό που αισθανόμαστε είναι η δική μας συναισθηματική αλήθεια και δεν έχει να κάνει απαραίτητα με οτιδήποτε δεδομένο η με την αλήθεια με Κεφαλαίο Αλφα ιδιαίτερα όταν αντιδρούμε από τη θέση του μικρού παιδιού μεσα μας.Αν αντιδρούμε από τη συναισθηματική μας αλήθεια όταν ήμασταν πέντε, εννέα η δέκα τεσσάρων ετών. Τότε δεν θα είμαστε ικανοί να ανταποκρινόμαστε κατάλληλα σε αυτό που συμβαίνει στο παρόν δεν θα βρισκόμαστε στο παρόν Όλοι μας, ο καθένας από μας έχει ένα εσωτερικό κανάλι που επικοινωνεί με την αλήθεια, αυτό όμως το εσωτερικό κανάλι μπορεί να φράξει από την καταπιεσμένη συναισθηματική ενέργεια και τις διαστρεβλωμένες διαθέσεις και ψευδείς πεποιθήσεις μας.Μπορούμε να πετάξουμε μακριά τις διανοητικές ψευδείς πεποιθήσεις μας, μπορούμε διανοητικά να θυμηθούμε και να βιώσουμε την αλήθεια της ενότητας με την αγάπη και το φως, όμως δεν θα μπορέσουμε να ενσωματώσουμε την πνευματική αλήθεια στην καθημερινή μας ανθρώπινη εμπειρία με ένα τρόπο που να μας επιτρέπει να αλλάξουμε ουσιαστικά τα πρότυπα της δυσλειτουργικής συμπεριφοράς που υιοθετήσαμε προκειμένου να επιβιώσουμε μέχρι να διαπραγματευτούμε με τα συναισθηματικά μας τραύματα μέχρι να διαπραγματευτούμε με τον ασυνείδητο συναισθηματικό προγραμματισμό της παιδικής μας ηλικίας.


      Δεν μπορούμε να μάθουμε να αγαπάμε χωρίς να αναγνωρίσουμε τον θυμό μας.Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να βιώσει την αληθινή οικειότητα με μας τους ίδιους και με οποιονδήποτε άλλο χωρίς να κατέχουμε τη θλίψη μαςΔεν μπορούμε ξεκάθαρα να επανασυνδεθούμε με το φως παρά μόνο  αν είμαστε αποφασισμένοι να αναγνωρίσουμε και να αποδεχθούμε την εμπειρία μας με το σκοτάδιΔεν θα μπορέσουμε να βιώσουμε πλήρως τη χαρά παρά μόνο αν είμαστε αποφασισμένοι να βιώσουμε πρώτα τη λύπη.

Είναι απαραίτητο να κατέχουμε και να τιμήσουμε το παιδί που υπήρξα με προκειμένου να αγαπήσουμε το πρόσωπο που είμαστε και ο μόνος τρόπος να το κάνουμε είναι να κατέχουμε τις εμπειρίες του παιδιού, να τιμήσουμε τα συναισθήματά του παιδιού και να απελευθερώσουμε το συναισθηματικό πόνο που ακόμη κουβαλάμε μέσα μας

Ένα από τα πιο σημαντικά βήματα ενδυνάμωσης είναι να ενσωματώσουμε την πνευματική μας αλήθεια στην καθημερινή μας εμπειρία. Προκειμένου να το κάνουμε είναι απαραίτητο να εξασκήσουμε διάκριση στη σχέση μας με το συναισθηματικό και γνωστικό κομμάτι της ύπαρξής μας.

Μάθαμε να συνδεόμαστε με την εσωτερική μας διεργασία μεσα απο μια  ανεστραμμένη  προοπτική.Εκπαιδευτήκαμε να είμαστε συναισθηματικά  ανέντιμοι δηλαδή να μην αισθανόμαστε τα συναισθήματά μας η να πηγαίνουμε στο άλλο άκρο επιτρέποντας τα συναισθήματά μας ολοκληρωτικά να κυβερνούν τις ζωές μας και να ενισχύουμε την ανεστραμμένη αντίληψη, πως είναι ντροπή να είσαι άνθρωπος πως είναι κακό να κάνεις λάθη πως ο Θεός τιμωρεί και κρίνει.Προκειμένου να βρούμε ισορροπία μέσα μας οφείλουμε να αλλάξουμε τη σχέση μας με την εσωτερική μάς διεργασία.

Να αισθανθούμε και να απελευθερώσουμε τη συναισθηματική ενέργεια χωρίς να ενδυναμώσουμε την ψευδή πεποίθηση είναι ένα ζωτικό στοιχείο προκειμένου να επιτύχουμε ισορροπία ανάμεσα στο συναισθηματικό και το γνωστικό κομμάτι της ύπαρξής μας.

Τα συναισθήματα είναι αληθινά αλλά δεν αντιπροσωπεύουν απαραίτητα την αλήθεια

Μπορεί να αισθανόμαστε θύμα και να συνεχίζουμε να γνωρίζουμε πως στην πραγματικότητα δεν είμαστε.Μπορεί να αισθανόμαστε πως κάναμε ένα λάθος και να συνεχίζουμε να γνωρίζουμε πως κάθε λάθος είναι μια ευκαιρία ανάπτυξης  ένα τέλειο κομμάτι της μαθησιακής  διαδικασίας της ζωής μας.Μπορεί να αισθανόμαστε προδομένοι εγκατελειμμένοι και ντροπιασμένοι και να συνεχίζουμε να γνωρίζουμε πως μόλις μας  δόθηκε μια ευκαιρία να αποκτήσουμε επίγνωση σε μια  περιοχή της ζωής μας που χρειάζεται να ρίξουμε κάποιο φως, ένα ζήτημα που χρειάζεται γιατριά.

Χρειαζόμουν να μάθω πως να θέτω όρια εσωτερικά και συναισθηματικά και γνωστικά ενσωματώνοντας την αλήθεια στη ζωή μου. Το ότι αισθάνομαι ως αποτυχία δεν σημαίνει πως αυτό είναι η αλήθεια. Η αλήθεια είναι πως η αποτυχία είναι μια ευκαιρία ανάπτυξης.Μπορώ να θέσω ένα όριο με τά ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ  μου με το να μην καταπίνω το ευκολοχώνευτο πως αυτό που αισθάνομαι είναι αυτό που είμαι.Μπορώ να θέσω ένα όριο γνωστικά λέγοντας σε εκείνο το κομμάτι του μυαλού μου που με κρίνει και ντρέπεται για μένα να σωπάσει...Γιατί είναι η Συνεξάρτηση που ψεύδεται.Μπορώ να αισθανθώ και να απελευθερώσω  την ενέργειά του συναισθηματικού πόνου την ίδια στιγμή που θα λέω στον εαυτό μου την αλήθεια χωρίς να καταπίνω το ευκολοχώνευτο πως πρέπει να ντρέπομαι για μένα.

Αν αισθάνομαι ως αποτυχία και ενδυναμώνω τη φωνή του γονιού μέσα μου που μου λέει πως είμαι  μια αποτυχία τότε μπορεί να κολλήσω σε ένα πολύ επώδυνο μέρος όπου θα ντρέπομαι για τον εαυτό μου, γι αυτό που είμαι...

Σε αυτή τη δυναμική είμαι εγώ το θύμα του εαυτού μου και ταυτόχρονα ο βιαστής μου και το επόμενο βήμα είναι να «σώσω» τον εαυτό μου χρησιμοποιώντας ένα από τα παλιά εργαλεία να λειτουργώ ασυνείδητα (υπερβολικό φαγητό,Αλκοόλ,sex κλπ.)Ετσι η συνεξάρτηση έχει καταφέρει να με φυλακίσει σε ένα κελί πόνου και ντοπής, ένα χορό πόνου, αυτοκατηγόριας και αυτοβασανισμού.

Μαθαίνοντας πως θα θέτουμε όρια με την και μεταξύ της συναισθηματικής μας αλήθεια, με αυτό που αισθανόμαστε και τη γνωστική προοπτική μας,  με αυτό που πιστεύουμε σε ταύτιση με την πνευματική αλήθεια που έχουμε ενσωματώσει στην πορεία μπορούμε να εκτιμήσουμε και να απελευθερώσουμε τα συνθήματα χωρίς να καταπιούμε τις ευκολοχώνευτες ψευδείς πεποιθήσεις.

Όσο περισσότερο μαθαίνουμε να εξασκούμε γνωστική διακριση μεσα μας, έτσι που να μην ενδυναμώνουμε τις ψευδείς πεποίθησεις, τόσο καθαρότερα μπορούμε να δούμε και να αποδεχτούμε το δικό μας Προσωπικό μονοπάτι. Οσο περισσότερο έντιμοι και η ισορροπημένοι γινόμαστε στη συναισθηματική μας διεργασία τόσο καθαρότερα θα μπορέσουμε να ακολουθήσουμε την Προσωπική μάς Αλήθεια.

Είμαστε πνευματικά όντα που βιώνουμε μια ανθρώπινη εμπειρεία, όχι αδύναμα ντροπιαστικά όντα  που βρισκόμαστε εδώ για να τιμωρηθούμε ή να  δοκιμαστούμε για την αξία μας. Είμαστε κομμάτια, προεκτάσεις μιας δύναμης που μπορεί να αγαπά άνευ όρων και βρισκόμαστε στη γή πηγαίνοντας σε ένα  σχολείο και όχι εκτίωντας  μια ποινή σε μια φυλακή.Όσο πιο γρήγορα αποκτήσουμε επίγνωση αυτής της αλήθειας Τόσο γρηγορότερα θα μπορούμε να μεταχειριστούμε τον εαυτό μας με πιο θρεπτικούς  τρόπους και με περισσότερη αγάπη.

Η φυσική διεργασία θεραπείας όπως και η ίδια η φύση χαράζει  νέες αφετηρίες σε τακτά διαστήματα. Δεν πρόκειται να φτάσουμε σε μια κατάσταση όπου θα ζήσουμε  ευτυχισμένοι για πάντα, αλλάζουμε και αναπτυσσόμαστε διαρκώς. Συνεχίσουμε να παίρνουμε καινούρια μαθήματα, καινούργιες ευκαιρίες ανάπτυξης που είναι ένας αληθινός πόνος μερικές φορές, ένας πόνος όμως καλύτερος από τον  εναλλακτικό  του, που είναι να μην αναπτυχθείς καθόλου και να μένεις  προσκολλημένος επαναλαμβάνοντας τα ίδια μαθήματα, τα ίδια λάθη  για πάντα.-
Robert Burney




Blog Archive