Διαμόρφωση HTML/JavaScript

Thursday, October 21, 2010

Να συνταυτιζόμαστε με την Αγάπη αντί με την ντροπή


Να συνταυτιζόμαστε με την Αγάπη αντί με την ντροπή

 

 


Συνεξάρτηση: Ένας χορός της σκέψης του άσπρου και του μαύρου και της τοξικής ντροπής


Ήμασταν ανίκανοι από τον εγωισμό του εγώ μας να κάνουμε οτιδήποτε διαφορετικό απ αυτό που κάναμε Ήμασταν ανίσχυροι από τον εγωισμό του εγώ μας να θεραπεύσουμε τον εαυτό μας. Μέσα από τον αληθή εαυτό, μέσα από τη σύνδεση με τον αληθή  εαυτό μας έχουμε πρόσβαση σε όλη τη δύναμη του σύμπαντος.Οφείλουμε να έχουμε τη θέληση, τη θέληση να περάσουμε σε ένα καινούριο επίπεδο ειλικρίνειάς απέναντι στον εαυτό μας. Τη θέληση να αρχίσουμε να ακούμε εκείνη την εσωτερική φωνή μέσα μας που μας αγαπά αντί για εκείνη που μας κρίνει και μας ντροπιάζει . Τη θέληση να αντικρίσουμε τον τρόμο της θεραπείας των συναισθηματικών μας τραυμάτων.

Υπάρχει ένα ακρωνύμιο μια ακροστιχίδα στην θεραπεία των δώδεκα βημάτων που όπως τα περισσότερα   ρητά είναι γεμάτο αλήθεια.Η ακροστιχίδα είναι Ε.Δ.Θ(HOW Honesty - -Openess - Willigness.)Εντιμότητα – Δεκτικότητα -  Θέληση .Είναι ζωτικής σημασίας να θέλουμε να αρχίσουμε να κοιτάμε τη ζωή και τον εαυτό μας από μια ευρύτερη προοπτική, να θέλουμε να αναλάβουμε τη δράση που είναι απαραίτητη για να συνταυτιστούμε με την θεραπεία μας.  Να είμαστε ανοιχτοί στο να αλλάξουμε τις συμπεριφορές μας, να αισθανόμαστε τα συναισθήματά μας.Είναι επίσης ζωτικό να αρχίσουμε να θέλουμε και να είμαστε ανοιχτοί στο να είμαστε περισσότερο έντιμοι με τον εαυτό μας

Συνεξάρτηση  Σημαίνει ανεντιμότητα. Είναι ένας συναισθηματικός αμυντικός μηχανισμός που υιοθετήθηκε από τους ανθρώπους για να προσπαθήσουν να επιβιώσουν τον πόνο του να αισθάνονται πως είναι ανάξιοι  και ανίκανοι να αγαπηθούν.Από μια προοπτική της Συνεξάρτησης Δεν υπάρχουν επιλογές, μόνο δύο άκρα: μαύρο η άσπρο σωστό η λάθος

Επειδή ως μικρά παιδιά δεν είχαμε τη δυνατότητα καμίας προοπτικής ή διακρισης (πριν από την ηλικία της λόγικής που συνήθως λαμβάνει χώρα στα εφτά έτη, καθώς ο εγκέφαλος αναπτύσσεται)   Ήμασταν ανίκανοι να δούμε τους γονείς μας ως οτιδήποτε άλλο παρά ώστε άλλους θεούς. Ο Θεός και η θεά μας.Επειδή οι θεοί μας υπήρξαν πληγωμένοι και δεν γνώριζαν πως να αγαπούν τον εαυτό τους πληγώθηκαμε και μείς  και πήραμε το μήνυμα πως κάτι πρέπει να είναι λάθος με μας. Τοξική ντροπή.


Η ντροπή είναι τοξική και δεν είναι δική μας ποτέ δεν ήταν Δεν κάναμε τίποτε για να ντρεπόμαστε είμασταν απλώς μικρά παιδιά, όπως οι γονείς μας ήταν μικρά παιδιά όταν κι αυτοί πληγώθηκαν και ντροπιάστηκαν και η δικοί τους γονείς πριν απ αυτούς κλπ κλπ. Πρόκειται για την ντροπή του να είσαι άνθρωπος που έχει περάσει από γενεά σε γενεά.

Κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει κανέναν εδώ, δεν υπάρχουν κακοί τύποι. Μόνο πληγωμένες ψυχές  και ραγισμένες καρδιές.


Από την στην συνεξαρτητική σχέση μας με τη ζωή υπάρχουν μόνο δύο άκρα, το να κατηγορείς κάποιον άλλον η να κατηγορεις τον εαυτό σου.Το να χωνεύεις το ευκολοχώνευτο ότι οι άλλοι φταίνε γι αυτό που εσύ αισθάνεσαι.ή πως φταίς εσύ  γιατί είσαι  ενα ντροπιαστικό ανάξιο πλάσμα.Ο συναισθηματικός πόνος του να αισθανόμαστε ανίκανοι να αγαπηθούμε από τους γονείς μας που είναι μια αντανάκλαση του αφόρητου πόνου να αισθανόμαστε απόχωρισμένοι από την πηγή μας - Μπορεί να φαντάζει ως ένα απύθμενο δοχείο πόνου και αγωνίας.Στον πυρήνα του τραύματος μας είναι ο ανυπόφορος συναισθηματικός πόνος που προκύπτει από το μήνυμα που έχουμε ενδοβάλει πως ο Δημιουργός μας, η Πηγή μας δεν μας αγαπά επειδή είμαστε προσωπικά ελαττωματικοί και ντροπιασμένοι.

Όλοι μας οι εθισμοί,  οι καταναγκασμοί και οι εμμονές μας Η διαρκής αναζητηση να φτάσουμε στον προορισμό μας,    να βρούμε αυτό που φταίει Η ανικανότητά μας να είμαστε παρόντες στο τώρα με το να ανησυχούμε για το μέλλον η να  μυρικάζουμε για το παρελθόν,  όλα τους είναι εργαλεία που χρησιμοποιούμε για να αποφύγουμε τον συναισθηματικό πόνο, τα πρότυπα συμπεριφοράς μας και  οι δυσλειτουργικές σχέσεις, όλων των ειδών, με τους άλλους ανθρώπους, με τα χρήματα, με το φύλο μας και τη σεξουαλικότητα μας )είναι συμπτώματα. Η  Συνεξάρτηση  Είναι ένας αμυντικός μηχανισμός που υιοθετήθηκε από το τραυματισμένο εγώ μας στην προσπάθειά του να αποφύγει να πέσει στην άβυσσο της ντροπής και του πόνου μέσα μας .

Σχημάτισαμε τον πυρήνα της σχέσης με τον εαυτό μας, τους άλλους ανθρώπους και τη ζωή βασιζόμενοι πάνω στο συναίσθημα της τοξικής ντροπής.Όπως η διαφθορά στα θεμέλια του δυτικού πολιτισμού υπάρχει επίσης  διαφθορά στα θεμέλιά της σχέσης μας με τον εαυτό μας. Αντανακλάσεις;

Προκειμένου να αρχίσουμε να άλλάζουμε τον προγραμματισμό του εγώ μας και να θεραπεύσουμε τα συναισθηματικά μας τραύματα είναι απαραίτητο να αρχίσουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας.Αρχίζουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας με το να ανοίγόμαστε στην πιθανότητα πως ίσως να είμαστε άξιοαγάπητοι.    Αρχίζουμε να αγαπάμε τον εαυτό μας χρησιμοποιώντας τη  δύναμη της θέλησής μας να αρχίσουμε να αλλάζουμε τις συμπεριφορές μας, τις πεποιθήσεις, τις προοπτικές και της προδιάθεσης μας.- Προκειμένου να αρχίσουμε να αλλάζουμε την σχέση με  τον εαυτό μας, με τα ίδια μας τα συναισθήματα.


Είμαστε συνδημιουργοί της  ανθρώπινη μας  εμπειρίας, αλλά για το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής μας συνταυτιστήκαμε με τη νόσο της συνεξάρτησης.Ζήσαμε τη ζωή από τη θέση του φόβου, της ελλειψης της στέρησης του αποχωρισμού. Γιατί έτσι είχε προγραμματιστεί το τραυματισμένο μας εγώ.Ήμασταν ανίκανοι να αλλάξουμε τον προγραμματισμό του εγώ μας από τον ψευδή  Εαυτό, την ψευδή αυτόεικόνα που βασιζόταν πάνω στην ανεντιμότητα που είναι εγγενής στη σκέψη του μαύρου και του άσπρου.   Το μονοπάτι της ζωής μας ξεδιπλώθηκε θαυμάσια προκειμένου να μας φέρει στο σημείο όπου κάποιο γεγονός της ζωής η μια  σειρά γεγονότων μας γονάτισαν, μας προκάλεσαν να πιάσουμε πάτο και μας έκαναν να αρχίσουμε να είμαστε αρκετά έντιμοι με τον εαυτό μας για να δούμε πως χρειαζόμαστε κάποια βοήθεια.Όταν αρχίσαμε να αναζητούμε βοήθεια ανοιχτήκαμε στο να επιτρέψουμε το σύμπαν να αρχίσει να μας καθοδηγεί με το καρότο μάλλον παρά με το μαστίγιο, ανοιχτήκαμε στο να θέλουμε να είμαστε αρκετά έντιμοι ώστε να αρχίσουμε να μαθαίνουμε τα μαθήματα που πρέπει να μάθουμε αντί να βρισκόμαστε παγιδευμένοι στο να επαναλαμβάνουμε τα πρότυπά μας


Επανάκαμψη.Να συνταυτιζόμαστε με την αγάπη παρά με τον φόβο.


Το εργαλείο το δώρο που ανακάλυψα όταν άρχισα να θέλω να αρχίσω να ζητώ  βοήθεια ήταν η θεραπεία των δώδεκα βημάτων.Η θεραπεία των δώδεκα βημάτων αναπτύχθηκε από τους Ανώνυμους Αλκοολικούς Είναι μια φόρμουλα ενσωμάτωσης της πνευματικής αλήθειας στην καθημερινή μας ζωή.

Η θεραπεία των δώδεκα βημάτων είναι τόσο επιτυχημένη επειδή παρέχει μια φόρμουλα ενσωμάτωσης διαφορετικών επιπέδων. Είναι που αναγνωρίσαμε πως υπήρξαμε ανίσχυροι να ελέγξουμε τη ζωή μας, τις εμπειρίες της ζωής μας από το εγώ εαυτό μας που μας έκανε να χουμε πρόσβαση στη δύναμη του αληθινού  εαυτού μας.Αποβάλλοντας την ψευδαίσθηση πως μπορούμε να ελέγχουμε τη ζωή από το εγώ μας μπορέσαμε να επανασυνδεθούμε με τον Αληθινό  Εαυτό μας.Ο εγωισμός που προέρχεται από το έγώ  εαυτό κατέστρεψε τον πλανήτη, ο εγωισμός που προέρχεται από τον αληθινό εαυτό είναι αυτός που θα σώσει τον πλανήτη.


Μία από αυτές τις αρχές που αλήθεια με τρόμαξε όταν την πρωτοάκουσα πως πρέπει να την αναπτύξω ήταν η Ταπεινοφροσύνη .Ταύτιζα την ταπεινοφροσύνη με τον εξευτελισμό εξαιτίας της  τοξικής ντροπής μου.

Στην πραγματικότητα ταπεινοφροσύνη Στ αλήθεια σημαίνει να βλέπεις καθαρά. Να βλέπεις πως ως ανθρώπινο πλάσμα η πραγματικότητα είναι πως δεν είμαι τέλειος.Υπάρχουν κάποιες πλευρές, περιοχές όπου είναι δυνατός όπου έχω χαρίσματα ικανότητες ταλέντα - Και άλλες όπου είμαι αδύνατος.Κανένας από μας τα ανθρώπινα πλάσματα δεν είμαστε τέλειοι στην ανθρώπινη του διάσταση, είμαστε τέλειοι στην πνευματική μας ουσία.

Ένα άτομο μπορεί να είναι ταλαντούχο σε μία περιοχή και αδύναμο σε μία άλλη.Επειδή πήραμε το μήνυμα στην παιδική μας ηλικία πως θα πρέπει να είμαστε τέλειοι, πως ήταν ντροπή να είμαστε λάθος και διδαχτήκαμε να κοιτάζουμε προς τα έξω και να συγκρίνουμε τον εαυτό μας για να καθορίζουμε την αξία μας εστιαστήκαμε στα δυνατά μας σημεία  ως απόδειξη πως είμαστε καλύτεροι από τους άλλους.Που σήμαινε επίσης πως χρειαζόμασταν να αρνηθούμε την αδυναμία μας η να αρνηθούμε πως οι περιοχές στις οποίες είμαστε αδύναμοι είχαν οποιαδήποτε σημασία .Ταπεινοφροσύνη σημαίνει να κατέχουμε και τα δύο: και τη δύναμη και την αδυναμία μας, και να συνειδητοποιούμε πως όλα τα ανθρώπινα πλάσματα έχουν και δυνατά και αδύναμα σημεία.


Το να κοιτάζουμε έξω από μας για τον αυτοκαθορισμό και την αυταξία μας σημαίνει πως πρέπει να κρίνουμε άλλους ανθρώπους προκειμένου να αισθανόμαστε καλά για τον εαυτό μας Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το κάνουμε αυτό όταν κοιτάζουμε προς τα έξω. Διδαχτήκαμε να έχουμε ένα δυνατό εγώ μέσα από την κριτική των άλλων να μαστε καλύτεροι από, ομορφότερη από, εξυπνότεροι από, πλουσιότερη από δυνατότερη από, κλπ κλπ κλπ

Σε μια Συνεξαρτητική Κοινωνία ο καθένας πρέπει  να χει κάποιον να κοιτάζει προς τα κάτω για να αισθάνεται θετικά για τον εαυτό του.         


Εδώ βρίσκεται η πηγή όλης της θρησκοληψίας του ρατσισμού του σεξισμού της προκαταληψης σ αυτό  τον κόσμο 

Η αληθινή αυταξία δεν έρχεται μετά να κοιτάμε προς τα κάτω η οποιουδήποτε η οτιδήποτε άλλο, η αληθινή αυταξία έρχεται από την επιγνωση της σύνδεσης με τον καθέναν και με όλους.

Η αλήθεια είναι πως είμαστε σαν χιονονιφάδες. Το κάθε άτομο είναι μοναδικό και διαφορετικό και ξεχωριστό αλλά όλοι μας είμαστε φτιαγμένοι από το ίδιο υλικό, είμαστε όλοι μας κομμένοι από το ίδιο ύφασμα, είμαστε όλοι μας μέρη της ατέρμονης ενότητας που είναι ο δημιουργός μας.

Όταν αρχίσουμε να κοιτάζουμε προς τα μέσα και να γιορτάζουμε την αλήθεια του ποιοί  Στ αλήθεια είμαστε τότε θα μπορέσουμε να γιορτάσουμε τη μοναδικότητα των διαφορών μας αντί να κρίνουμε τις διαφορές μας από τη θέση του φόβου.

Όταν άρχισα να ανοίγομαι στην έννοια πως υπάρχει μια ανώτερη δύναμη που με αγαπά χωρίς όρους τότε μπόρεσα να αρχίσω να  αφήνω πίσω μου την ντροπή και να βλέπω την γκρίζα ζώνη της ζωής.Τότε μπόρεσα να πάψω να αντιδρώ από τη λογική του Μαυρου και  του άσπρου από τον προγραμματισμό του βασισμένο στο Φοβο του τραυματισμένου εγώ μου.

Όταν άρχισα να ανοίγομαι στο να δω τον εαυτό μου περισσότερο καθαρά τότε μπόρεσα να δω πως είχα περισσότερα κοινά μέ τα αλλα ανθρώπινα πλάσματα παρά διαφορές.Τότε μπόρεσα να αρχίσω να βλέπω πως νομίζοντας πως είμαι καλύτερος από κάποιον άλλο εξαιτίας ενός χαρίσματος είναι ψεύτικη υπερηφάνεια .Ένα δώρο είναι απλά ένα δώρο ταλέντα διάνοια εμφάνιση όλα είναι δώρα που πρέπει να αγκαλιάσουμε και να καλλιεργούμε, όχι δεδομένα για να αισθανόμαστε καλύτεροι από οποιοδήποτε άλλο ανθρώπινο πλάσμα.

Με το να εργαζόμαι μέσα από την θεραπεία των δώδεκα βημάτων μπόρεσα να αρχίσω να κατανοώ πως κάθε σύννεφο έχει μιαν ασημένια γραμμή -  θυμήθηκα απλώς οτι  η μητέρα μου, στην παιδική μου ηλικία μου λεγε πως κάθε κατάρα είναι επίσης μια  ευλογία -  νομίζω αναφερόταν στη συναισθηματική μου ευαισθησία.   Ακούμε Στ αλήθεια μηνύματα από τον αληθινό εαυτό μας πολύ νωρίς, είναι ο τρόπος που το εφαρμόζουμε στη ζωή μας που χρειάζεται κάποια βοήθεια να καταλάβουμε πως να το κάνουμε.Ένα δώρο κουβαλά επίσης μέσα του υποχρεώσεις.Έτσι παρ όλο που το να αισθανόμαστε υπερήφανοι  για ένα δώρο είναι λάθος, αυτό για το οποίο έπρεπε να είμαι υπερήφανος είναι η δράση που παίρνω για να καλλιεργήσω αυτό το δώρο! (Κάτι που φυσικά δεν έκανα σε πολλές περιπτώσεις εξαιτίας της  μαυρόασπρης σκέψεις μου και της τοξικής ντροπής. - Φοβόμουν να διακινδυνεύσω γιατί ήμουν σίγουρος πως θα αποτύχω. Ένα άλλο πράγμα που συνειδητοποιείσα ήταν πως ήμουν ανίσχυρος να συγχωρήσω τον εαυτό μου )  


Με τον αρχίσω να βλέπω τον εαυτό μου περισσότερο καθαρά σταματώντας να ντρέπομαι για τον εαυτό μου και να κρίνω τους άλλους για να προστατεύω τον εαυτό μου από την ντροπή  - Τότε μπόρεσα να δω περισσότερο εύκολα πως ήμουν περισσότερο όμοιος παρά διαφορετικός, τότε μπόρεσα να αρχίσω  να πιστεύω πως  ίσως  είχα τελικά αξία και αξίζα την  αγάπη που τόσο πολύ πίστευα πως δεν άξιζα και τόσο πολύ φοβόμουν να την αποκτήσω.

Με το να αισθάνομαι ντροπιασμένος και να αντιδρώ στη ζωή από τη θέση του φόβου με προκαλούσε να εστιάζω στο πως ήμουν διαφορετικός( και καλύτερος η χειρότερος) από  ότι ο άλλος. Οσο περισσότερο μπόρεσα να αρχίσω να βλέπω πως δεν  είμαι τέλειος και πως είναι εντάξει να μην είμαι τέλειος τόσο περισσότερο μπόρεσα να έχω  πρόσβαση στην αποδοχή να επιτρέπω στον άλλο να μην είναι τέλειος επίσης!

Αυτό με βοήθησε να πάψω να παίρνω τη συμπεριφορά των άλλων ανθρώπων τόσο προσωπικά .Όταν άρχισα να κατανοώ πως αντιδρούσα άρχισα να βλέπω τον εαυτό μου περισσότερο καθαρά  και να αποδέχομαι την πραγματικότητα,Μπόρεσα επίσης να  αρχίσω να βλέπω πως ό τι ο άλλος έκανε δεν αφορούσε Στ αλήθεια εμένα, ήταν ο άλλος  που αντιδρούσε από τα δικά του τράυματα.

Όσο περισσότερο καθαρά βλέπω τον εαυτό μου μέσα σε ένα πλαισιο διεργασίας ανάπτυξης τόσο ευκολότερο έγινε για μένα να δω πως δεν έβλεπα μέχρι τότε καθαρά τον εαυτό μου η τον άλλον -  ούτε  επίσης την ίδια τη ζωή.   
http://www.joy2meu.com/Twelve_Steps.html
website-hit-counters.com
Provided by website-hit-counters.com site.

Blog Archive