Διαμόρφωση HTML/JavaScript

Sunday, February 3, 2013

Η πρόκληση του να μην κάνεις αρνητικές σκέψεις είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο


Η Πρόκληση του να μην κάνεις αρνητικές σκέψεις 24 ώρες το εικοσιτετράωρο





Ο αρνητικός μονόλογος  είναι κυρίαρχος στις καθημερινές μας σκέψεις. Η επιτυχία εξαρτάται από την ικανότητά μας να περιορίσουμε αυτόν τον τρόπο σκέψης. Πάρε την 24ωρη πρόκληση τώρα. Μπορείς να το κάνεις!

Μήπως οποιαδήποτε από τις παρακάτω δηλώσεις σας ηχεί οικεία;

·       Πως μπορούσα να κάνω ένα τέτοιο λάθος. Είμαι ηλίθιος

·       Έχω βάλει τον εαυτό μου σε δύσκολη θέση ξανά δεν μπορώ να συνθέσω καν πρόταση δέκα λέξεων

·       Ποτέ δεν κάνω κάτι σωστά

·       Είμαι τόσο ηλίθιος στην αριθμητική

·       Είμαι τόσο αδύναμος

·   Πάντα διατυπώνω τα λάθος πράγματα, δεν είναι απορίας άξιο που οι άλλοι δεν με συμπαθούν.

·       Γιατί πάντα ότι κανω είναι λάθος  

Αν αυτός είναι ο τρόπος που συνήθως μιλά στον εαυτό σου είναι καιρός να αλλάξεις ο αρνητικός μονόλογος καταστρέφει την αυτοπεποίθησή σου και σαμποτάρει τις επιτυχίες του. Στο κάτω κάτω αν οι άλλοι άνθρωποι μιλούσαν σε σένα,όπως εσύ μιλάς στον εαυτό σου θα θελες εσύ αυτοί να πετύχουν; Είναι καιρός να γίνεις ο καλύτερος φίλος του εαυτού σου αντί για τον χειρότερο εχθρό σου

Η πρόκληση να καταφέρεις να μη μιλήσεις αρνητικά για τον εαυτό σου στο επόμενο εικοσιτετράωρο : μηδεν, none, nada, zip, zilch, zero. 

 Μπορείς να πορευτείς για τις επόμενες είκοσι τέσσερις ώρες μια ολόκληρη μέρα, χωρίς να μειώσεις να εξευτελίσεις, να μιλήσεις αρνητικά για τον εαυτό σου. Σκέψου, είναι εύκολο;

Αν αποδεχθείς την πρόκληση, παρακαλείσθε να αναφέρεται παρακάτω με ένα σχόλιο.  Αν κάνεις λάθος και πιάσεις τον εαυτό σου να σκέπτεται κάτι υποτιμητικό ή μειωτικό για τον εαυτό σου, να επαναφέρεις το ρολόι στο μηδέν και να ξεκινήσεις από την αρχή. Όταν κατορθώσεις να περάσουν είκοσι τέσσερις ώρες χωρίς υποτιμιτικά σχόλια για τον εαυτό σου, παρακαλούμε να μας ενημέρωσειςς ώστε να μπορέσουμε να γιορτάσουμε όλοι μαζί σου.  Και αν κάνουμε λάθος και δεν φαίνεται να μπορείς να εξαλείψεις τις αρνητικές σκέψεις ενημέρωσε μας, μπορούμε να σε βοηθήσουμε.

Που μπορούν να βλάψουν οι αρνητικές σκέψεις;

Μπορεί να σκέπτεσαι πως ο αρνητικός μονόλογος είναι απλά κάτι το αμελητέο αλλά δεν είναι. Ο αρνητικός μονόλογος ενισχύει μια απαισιόδοξη στάση απέναντι στον εαυτό μας και αυτό είναι επιβλαβές.

Ο Christopher Petersen, PhD στο : A Primer in Positive Psychology (Oxford University Press, 2006)   υποδεικνύει πως η αισιοδοξία έχει αποδεδειγμένα οφέλη, και η απαισιοδοξία έχει μειονεκτήματα ... η αισιοδοξία ... έχει συνδεθεί με θετική διάθεση και καλό ηθικό. Με την  επιμονή και αποτελεσματική επίλυση προβλημάτων' στην ακαδημαϊκή, αθλητική, στρατιωτική, την επαγγελματική και πολιτική  επιτυχία. Με την δημοτικότητα, με την καλή υγεία, ακόμη και με την μακροζωία και την απαλλαγή απο τα ψυχικά τράυματα.

Ο αρνητικός μονόλογος είναι μια επιβεβαιωμένη αυτοεκπληρούμενη προφητεία. Επιβεβαιώνει ξανά και ξανά πως είσαι ηλίθιος, άσχημος, αποτυχημένος, αδύναμος, προορισμένος να κάνεις λάθη και πολλά περισσότερα!  

Συμβουλές αντιστροφής του αρνητικού μονολόγου

Αν έχεις συνηθίσει να αυτομαστιγώνεσαι κάθε φορά που κάτι πάει λάθος, είναι καιρός να αλλάξεις τη σκέψη σου. Οταν ξεγλιστράς και πιάνεις τον εαυτό σου σε ένα φαύλο κύκλο αρνητικού μονολόγου χρησιμοποίησε μία από τις ακόλουθες συμβουλές:

·  κάθε φορά που κάνεις ένα λάθος, σκέψου το εξής: Αυτό δεν είμαι εγώ!, την επόμενη φορά θα... ( γράψε την κατάλληλη κάθε φορά λύση )
·  Αν μια δραστηριότητα δεν πάει καλά, και αισθάνεσαι πως έχεις αποτύχει, σκέψου: Αυτό δεν πήγε με τον τρόπο που ήθελα, αλλά ελπίζω πως έμαθα πως... ( γράψε τι έμαθες ) και αυτό θα με βοήθήσει την επόμενη φορά που θα προσπαθήσω κάτι παρόμοιο.
·  Όταν νιώθεις ότι κάποιος έχει δείξει μια απέχθεια προς το πρόσωπό σου, αντί να το  λάβεις προσωπικά σκέψου ότι: Αυτός / αυτή δεν μου φέρονται πολύ καλά, αλλά δεν είναι για μένα. Είναι πιθανώς επειδή κάτι συμβαίνει με το συγκεκριμένο άτομο.
·  Όταν αισθάνεστε έξω απο τα νερά σου σε μια συνάντηση και θα ευχόσουν να μην είχες παρακολουθήσει, υπενθύμισε στον εαυτό σου: Κανένας από αυτούς τους ανθρώπους δεν με  ξέρει,  ώστε να αισθάνονται άβολα μαζί μου. Θα τους βοηθήσει αν τους πώ! πώς πάει;
·  Όταν αισθάνεστε πως σας επέκρινουν και θέλετε να υπερασπιστείται τον εαυτό σας ή να αποχωρήσετε, αντί για αυτό σκέψου: Ο / Η νοιάζεται για μένα και προσπαθεί να επισημάνει κάτι χρήσιμο για μένα. Θα δείξω την εκτίμησή μου, ακόμα και αν διαφωνώ.

Έτοιμος για την πρόκληση;


No comments:

Blog Archive