Διαμόρφωση HTML/JavaScript

Saturday, October 9, 2010

Eμμονές


Eμμονές



Εμμονές

Νομίζω πως η εμμονή είναι κάτι που μάθαμε να κάνουμε στο μυαλό μας προκειμένου να μην αισθανόμαστε τα συναισθήματά μας. Το να" βρισκόμαστε στο κεφάλι μας"(bEING IN OUR HEAD) είναι ένας από τους πρωταρχικούς μηχανισμούς άμυνας που θεμελιώνεται πιο πρώιμα σε κάθε παιδί.Έτσι σε μένα είναι ένα σημάδι πως κάποια συναισθήματα αναδύονται που ο μηχανισμός άμυνας μας προσπαθεί να αποφύγει. Δεν είναι κακό η λάθος αλλά μπορεί να είναι δυσλειτουργικό επειδή συνήθως ντρεπόμαστε για τον εαυτό μας που το κάνουμε. Πιστεύω πως οι εμμονές ωθούνται από την ντροπή και στο βαθμό που ντρεπόμαστε για τον εαυτό μας που το κάνουμε, συνεχίζουμε να το κάνουμε. Κάποτε άκουσα κάποιον σε μια θεραπευτική συνεδρία να λέει πως συνειδητοποίησε πως δεν μπορούσε να σταματήσει να έχει εμμονές με το να έχει εμμονές για τις εμμονές του!! Αυτός είναι ο τρόπος που λειτουργεί η νόσος, παίζει πίνγκ πονγκ με τον εαυτό μας και μας προκαλεί να κρίνουμε τον εαυτό μας που κρίνουμε τον εαυτό μας!


Το καλύτερο πράγμα που βρήκα για τις εμμονές είναι να δίνουμε άδεια στον εαυτό μας να τις βιώνει. Παράδειγμα λέμε στον εαυτό μας πως μπορεί να βιώσει πλήρως τις εμμονές του για την επόμενη ώρα η ο τιδήποτε και μετά ας πάει για ένα περίπατο η κάτι παρόμοιο. Χωρίς την ντροπή που τις τροφοδοτεί οι εμμονές αρχίζουν να χάνουν την περισσότερη από τη δύναμή τους.


Μια άλλη πλευρά των εμμονών μερικές φορές είναι πως έχουμε εμμονές για το αποτέλεσμα ενός γεγονότος στο μέλλον. Σε αυτή την περίπτωση βοηθάει να θυμίζουμε στον εαυτό μας πως σήμερα, το σήμερα είναι η δουλειά μας και το μέλλον ανήκει σε κάτι μεγαλύτερο από μας με άλλα λόγια Παραιτούμαστε από το να θέλουμε να κατέχουμε την έκβαση όλων των πραγμάτων που μας αφορούν. Μπορεί και να προσευχηθούμε λιγάκι αν χρειαστεί και μετά να επιστρέψουμε στο παρόν. Να πάρουμε μια βαθιά αναπνοή να αισθανθούμε τον εαυτό μας στο σώμα μας να κοιτάξουμε γύρω μας να δούμε τι μας περιβάλλει να ρωτήσουμε τον εαυτό μας ποιο είναι το επόμενο πράγμα για μένα που πρέπει να κάνω μπορεί να είναι να πάμε να περίπατο η να πλύνουμε τα πιάτα η να γράψουμε το ημερολόγιο μας, οτιδήποτε. Για μένα όταν έχω εμμονές με το μέλλον είναι συνήθως με δραματικούς όρους αφορά στ αλήθεια κάποιο μεγάλο ζήτημα. Οφείλω έτσι να αφαιρέσω το δράμα και να κάνω οτιδήποτε καθημερινό μικρό πράγμα βρίσκεται μπροστά μου.
Και ένας από τους λόγους που απόκτώ  εμμονές με το μέλλον είναι ο φόβος μου για το άγνωστο-Που είναι φυσιολογικό και ανθρώπινο -Και είναι το εσωτερικό παιδί μέσα μου που είναι αυτό που φοβάται περισσότερο. Οφείλω να καθησυχάσω το εσωτερικό παιδί μέσα μου με το να του αφηγούμαι παραδείγματα ανάλογα όπου η έκβαση των πραγμάτων ήταν θετική.


Το να επαναφέρω τον εαυτό μου στο παρόν είναι το πρωταρχικό πράγμα για μένα να  κάνω, να πάρω μερικές βαθιές αναπνοές να ελέγξω τι ακριβώς αισθάνομαι, να κοιτάξω γύρω μου για ένα σημάδι του ποιό είναι το επόμενο πράγμα που πρέπει να κάνω, να θυμίσω στον εαυτό μου πως αν δεν γνωρίζω σήμερα τότε υποτίθεται πως δεν πρέπει να γνωρίζω και μετά, όταν θα ρθει η στιγμή να γνωρίσω, θα μάθω.        

Robert Burney

website-hit-counters.com
Provided by website-hit-counters.com site.

No comments:

Blog Archive